Torstai, 2.4.2020 
Pellervo
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Älä astu tänään vaa’alle - 15-vuotias Siru: "Muistan kaikki pahat asiat, jotka minulle on sanottu"

Laihduttamisesta on viime vuosikymmeninä tullut kiinteä osa ihmisten arkipäivää.

Kausittain vaihtuvat hittidieetit sekä televisiosta tulvivat laihdutusohjelmat tarjoavat valmiita kauneusihanteita, joiden uskotellaan olevan oikotie onneen.

Laihduttaminen ja laihuus rinnastetaankin nykyisin yhä useammin onnellisuuteen. Laihuudesta on tullut itseisarvo, joka yhdistetään positiivisiin asioihin, kuten menestykseen ja tehokkuuteen.

Television hurjat painonpudotukset ja muodonmuutokset antavat laihduttajille sankarin leiman, ja ihminen ennen muutosta nähdään suorastaan laiskana epäonnistujana.

Urakan jälkeen kauhistellaan yhdessä kuvia, jotka on otettu pari kuukautta ja parikymmentä kiloa sitten.

Samaan aikaan kun laihuuden ihannointi lisääntyy, ylipainoisten määrä länsimaissa kuitenkin kasvaa.

- Olisikin paljon tärkeämpää puhua kunnon ja terveyden hoitamisesta kuin laihuudesta ja laihduttamisesta, sanoo terveyden edistämisen suunnittelija Sirpa Moilanen Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskukselta.

Nopeat laihduttamiset ovat rajuja kuureja, joilla Moilasen mielestä tuskin koskaan saavutetaan pysyviä tuloksia painonhallinnassa.

Moilasen mukaan laihuus ei myöskään ole hyvän terveyden tae.

- Pelkän laihduttamisen sijaan ihmisten pitäisi keskittyä muuttamaan elämäntapojaan kokonaisvaltaisesti paremmiksi. Tärkeintä on kiinnittää huomiota omaan ruokavalioon ja liikuntatottumuksiin, hän linjaa.

Syömishäiriöliiton (SYLI) järjestämän Älä laihduta tänään -päivän on tarkoitus ravistella aikansa eläneitä uskomuksia siitä, että paino ja laihuus ovat ensisijaisia terveyden mittareita. Tärkeämpää on oma jaksaminen ja hyvä olo. Siis kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Syömishäiriöliitosta toivotaan, että edes yhtenä päivänä vuodessa jokainen voisi olla tyytyväinen omaan kehoonsa sellaisena kuin se on juuri nyt, ja unohtaa turhat häpeän ja syyllisyyden tunteet.

- Päivän tärkein teema on ”Oikeus olla omannäköinen”, kertoo Marianne Ruhanen Itä-Suomen SYLI ry:stä.

Kauneusihanteet herättävät keskustelua ja ajatuksia erityisesti nuorilla. Kun tunnemaailma on vielä hyvin herkkä, kovat ulkonäköpaineet saattavat aiheuttaa paljonkin murhetta ja ahdistusta.

Joensuun normaalikoulua käyvä Siru Hakkarainen, 15, (kuvassa) näkee paineiden kasautuvan erityisesti tytöille ja naisille.

- Media kiinnittää heti huomiota esimerkiksi naispuoliseen julkkikseen, jonka vatsa hieman pömpöttää lehtikuvassa. Heti retostellaan, että onpas se lihonut. Lisäksi esimerkiksi mainoksissa käytetään usein laihoja ja sliipattuja naismalleja, jotka ovat aika kaukana todellisuudesta, Hakkarainen pohtii.

- Eihän siitä kauhean kiva olo tule, kun näet sellaisen mainoksen tv:stä samalla kun itse istut sohvalla syömässä sipsejä, hän sanoo.

Hakkarainen on itsekin kärsinyt ulkonäköön liittyvistä ihanteista. Häntä on kiusattu niin kauan kuin hän muistaa.

- Muistan kaikki pahat asiat, jotka minulle on sanottu, ja niillä on ollut suuri vaikutus itsetuntooni. Hyviä asioita onkin sitten vähän vaikeampi uskoa. Onneksi oma poikaystävä ja perhe sanovat aina, että olen hyvä juuri sellaisena kuin olen. Se tuntuu hyvältä.

Hakkaraisen mielestä nykypäivän kauneusihanteet ovat kohtuuttomat.

- Nuorille luodaan sellainen mielikuva, että elämässä ei voi pärjätä, jos ei ole täydellinen. Ja että ollakseen onnellinen on oltava tietynnäköinen. Eikö tärkeämpää olisi olla tyytyväinen itseensä ja elämäänsä?

Jokaisen ulkonäköasioiden kanssa kamppailevan pitäisi Hakkaraisen mukaan kysyä itseltään, haluaako miellyttää itseään vai muita.

- Omasta tyylistä on pidettävä kiinni. Kenenkään ei pitäisi tarvita peitellä sitä, mitä oikeasti on ja haluaa olla. Me kaikki elämme itseämme varten. Kaikille ei voi olla mieliksi, Hakkarainen kiteyttää.

Siru Hakkaraisen mielestä ideaalitilanne olisi, ettei kukaan tuomitsisi muita ulkoisten asioiden perusteella.

Parasta hänen mukaansa olisi, jos kaikki saisivat olla omanlaisiaan ja uskoisivat siihen, että riittävät juuri sellaisina kuin ovat.

Älä laihduta tänään -päivän tapahtuma järjestetään tänään keskiviikkona Joensuun torilla kello 15-17.

Kello 16 julistetaan osana tapahtumaa painorauha, jonka jälkeen rikotaan vaaka vastalauseena nykyajan tiukoille kauneusihanteille.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa