Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kotimaa

Sateenkaariperheiden hedelmöityshoitoihin halutaan yhtenäiset perusteet

  • Karjalainen
Teini-ikäisenä Dalva Lamminmäki seurusteli miehen kanssa, tuli tyttären äidiksi, jäi yksinhuoltajaksi ja pohti elämäänsä. Hänen ei tarvinnut hakea hedelmöityshoitoja. Teini-ikäisenä Dalva Lamminmäki seurusteli miehen kanssa, tuli tyttären äidiksi, jäi yksinhuoltajaksi ja pohti elämäänsä. Hänen ei tarvinnut hakea hedelmöityshoitoja.

Suomen laki ei takaa kaikille tasa-arvoista mahdollisuutta jälkikasvuun. Esimerkiksi Valvira ja oikeusasiamies ovat puuttuneet joidenkin lapsettomuusklinikoiden käytäntöön hoitaa vain heteropareja. Julkiset hedelmöityshoitoklinikat eivät ole innostuneet laajentamaan palvelujaan sateenkaariperheisiin.

-  Olemme päivittäneet yksityisten ja yliopistosairaaloiden kanssa hedelmöityshoitojen yhtenäisiä perusteita. Julkiset sairaalat eivät ole täysin noudattaneet niitä, vahvistaa sosiaali- ja terveysministeriön lääkintöneuvos Timo Keistinen. Yksityiset klinikat antavat hoitoa maksukykyisille.

Sateenkaariperheiden määrä lisääntyy jatkuvasti, sanoo tutkija Hanna-Leena Autio, joka on ollut toimittamassa keskiviikkona julkistettua Sateenkaaren alla - Kertomuksia perheistä -kirjaa, jossa 30 perhettä kertoo oman tarinansa elämästä ja toiveista tai tavoista saada lapsia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksi sateenkaarielämää elänyt nainen on joensuulainen Dalva Lamminmäki, 35.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Juttuun lisätty kuvateksti 7.5.2015 kello 9.35.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi