Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Väitös: Maksuton oikeusapu lisännyt oikeusturvaa Venäjällä

Kymmenen viime vuoden aikana tapahtunut maksuttoman oikeusavun kehittäminen on lisännyt heikoimmassa asemassa olevien kansalaisten oikeusturvaa Venäjällä. Oikeuden saatavuutta on parantanut myös sovittelun käyttöönotto.

- Näiden järjestelmien luomisen myötä Venäjä on askelta pidemmällä oikeusvaltioperiaatteen vahvistamisessa ja sosiaalivaltion kehittämisessä, sanoo torstaina Itä-Suomen yliopistossa väittelevä Marina Venäläinen (kuvassa).

Maksuton oikeusapu sai vauhtia Venäjällä sen jälkeen, kun maan oikeusasiantuntijat tutustuivat Suomen oikeusjärjestelmään 2000-luvun alkuvuosina. Suomi on tukenut oikeusavun kehittämistä sen jälkeen lähialueyhteistyöhankkeilla.

- Suomella on ollut merkittävää vaikutusta siihen, että järjestelmää päätettiin kokeilla Venäjällä.

- Tällä hetkellä haasteena on vakiinnuttaa toiminta valtakunnallisesti ja voittaa kansalaisten luottamus, Venäläinen sanoo.

Petroskoissa syntynyt Marina Venäläinen  on valmistunut Joensuun yliopistossa yhteiskuntatieteen maisteriksi vuonna 1996 ja lisensiaatiksi 2003. Hän työskenteli tarkastajana Joensuussa keskusrikospoliisissa vuosina 1996-2001. Tällä hetkellä hän on oikeusministeriön neuvotteleva virkamies.

Marina Venäläisen yhteiskuntatieteen väitöskirja "Oikeusturvan rajat. Julkinen oikeusapu ja sovittelu siviilioikeudellisissa asioissa Venäjällä" tarkastetaan Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa torstaina. 

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi