Torstai, 6.8.2020 
Keimo, Toimi
Kotimaa

Metallinetsijät löysivät valtavan kolikkokätkön Suomesta - kuvalinkki

  • Arttu Koistinen
Arkistokuva Arkistokuva

Kaksi metallinetsijää on tehnyt suuren kolikkolöydön Suomessa.

Nimimerkillä P.Aholainen www.aarremaanalla.com-sivuston keskustelupalstalla kirjoittava käyttäjä kertoo käyneensä uuden harrastajan kanssa eräällä pellolla huhtikuun lopussa.

- Kierreltiin peltoa, ja välillä muutama kolikko ja nappi nostettiin ylös. Kahviteltiin välillä, ja taas jatkettiin menoa.

- Olimme kaverin kanssa vierekkäin, ja kelani alle sattui iso signaali, ja sanoin leikillään, että "tässä on plootu tai iso rauta". Tämä uusi kaveri sanoi, että katsotaan ja kaivetaan.

- Olin varma isosta raudasta, MUTTA EIPÄ OLLUT, P.Aholainen kertaa.

Kirjoituksen mukaan ensimmäinen homeinen kolikkopari pilkisti montusta ja etsijä aavisti kaksikon löytäneen kätköaarteen.

Metallinetsijät nostavat lopulta saaliin montusta. P.Aholaisen mukaan montusta löytyi yhteensä 666 äyriä 1600-luvulta.  Kolikot oli laitettu tuohivakkaan, joka P.Aholaisen mukaan säilyy hyvin maan alla.

Etsijän mukaan löydöstä on tehty ilmoitus Museovirastolle ja kaivaukset lopetettiin paikalla heti löydön vuoksi. Hänen mukaansa Museovirasto oli hyvillään löydöstä.

- Ainoa asia, josta sain sapiskaa, oli tuo kuvan hammasharja. Kuvasta sai käsityksen, että kaikki kolikot on harjattu. Vain kahta kolikkoa harjasin kevyesti, jotta näkisimme, millaisia kolikot ovat.

P.Aholainen ei valota keskustelupalstalla kuitenkaan löydön sijaintia.

- En oikein muista, mistä päin Suomea löytyi. Dementia on kovin pahalle asteelle edennyt.

Rahat löytyivät Savonlinnan seudulta, Kansallismuseon Rahakammion museoassistentti Frida Ehrnsten kertoo. Hänen mukaansa rahat ovat Kuningatar Kristiinan ajalta.

- Yhdellä löydetyllä kuparirahalla olisi aikoinaan saanut yhden kananmunan, Ehrnsten sanoo.

Vastaavanalaista rahakätköä ei ole vähään aikaan tullut vastaan Suomessa, Ehrnsten toteaa.

- Suomesta on löydetty paljon 1700-luvun aarteita, koska tuolloin oli paljon sotia. Rahoja kätkettiin maahan.

- Nyt löydetyt rahat kätkettiin ilmeisesti hieman hätäisemmin. Jollakin oli tarkoitus tulla hakemaan rahoja, Ehrnsten lisää.

Kuvat kolikoista löytyvät täältä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi