Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

51-vuotias sytytti kuusi tulipaloa vuoden sisään - ei järjellistä motiivia

Kaikkiaan kuusi tulipaloa Joensuussa pääasiassa entisen Enon kunnan alueella noin vuoden aikana sytyttänyt ja niillä huomattavia vahinkoja aiheuttanut  51-vuotias mies passitettiin Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa ennen vyyhden lopullista ratkaisua mielentilatutkimukseen.

Miehelle luettiin oikeudessa tulipalojen johdosta syytteet viidestä törkeästä vahingonteosta ja yhdestä tuhotyöstä. Asian käsittely venyi kaksipäiväiseksi.

Mies tunnusti oikeudessa teot, joille ei löytynyt mitään järjellistä motiivia. Siksi mielentilatutkimus todettiin tarpeelliseksi vakavien rikosten kyseessä ollen.

Oikeus totesi välituomiolla miehen syyllisyyden, kun myöntämisen lisäksi kirjalliset todisteet tukivat sitä.

Lopullisiin rikosnimikkeisiin ja vahingonkorvauksiin oikeus ottaa kantaa myöhemmin jutun ratkaisun yhteydessä.

Teoista tai vähintään avunannoista niihin syytetään toisena 48-vuotiasta miestä, joka kiisti osuutensa. Mies väittää toimineensa vain autokuskina yöllisillä reissuilla. Hänen epäillään kuitenkin antaneen sytyttäjälle bensiiniä toteuttamista varten. Mies kiisti tienneensä kuljetettavansa puuhista.

Ensimmäinen, vuoden 2014 tammikuussa sytytetty palo kohdistui varastorakennukseen, jonka tuhoutumisesta aiheutuivat 26 900 euron vahingot.

Vuosi sitten kohteena taas oli vajarakennus, jonka palosta irtaimistoineen epäillään aiheutuneen useiden kymmenien tuhansien eurojen vahingot.

Kaksi viikkoa myöhemmin oli vuorossa varastohalli, jossa oli sisällä muun muassa matkailuauto ja työkoneita. Vakuutusyhtiö on maksanut asianomistajalle palon johdosta noin 90 000 euron korvaukset.

Vajaa kuukausi myöhemmin poltetusta varastorakennusta tuli reilun 25 000 euron vahingot.

Tämän vuoden tammikuussa aiheutetusta autotallipalosta koitui niin ikään vahinkoa myös kymmeniä tuhansia euroja. Palossa tuhoutuivat muun muassa auto ja moottoripyörä sekä perämoottori.

Vain päivää myöhemmin kohteena oli vene, joka oli vain kahden metrin päässä rivitalon puuseinästä ja tuhosi osin myös taloa. Tästä palosta vahinkoa tuli 20 400 euroa.

Samaan vyyhteen liittyen oikeus jakoi muutamia tuomioita lähinnä luvattomien aseiden johdosta.

Tutkinnan yhteydessä löytyi erityisen vaaralliseksi luokiteltava sarjatuliase, Suomi-konepistooli. Kolmen vastaajan osalta syytteet törkeästä ampuma-aserikoksesta hylättiin vanhentuneina.

Aseen viimeksi ostanut ja hallussaan pitänyt 44-vuotias mies tuomittiin törkeästä ampuma-aserikoksesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

51-vuotias mies puolestaan sai ampuma-aserikoksesta ja tuottamuksellisesta kätkemisrikoksesta 35 päivää ehdotonta vankeutta. Mies piti hallussaan varastettua haulikkoa lainvastaisesti.

Saman aseen asunnosta anastanut ja toiselle myynyt 56-vuotias mies tuomittiin törkeästä varkaudesta seitsemäksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Jutun päävastaaja pidetään edelleen vangittuna. Apuriksi epäillyn miehen osalta syyllisyys ja korvausvastuu ratkaistaan aikanaan samassa yhteydessä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa