Maanantai, 25.5.2020 
Urpo
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Tässä asiassa Joensuun keskusta on ainoa laatuaan

Tukinuitto on maassamme vuosisatainen kansallinen perinne. Joensuu on ainoa kaupunkikeskusta Suomessa, jonka läpi tukkinippuja uitetaan perinteisesti vesireittiä pitkin. Vesireitti on luonnollisesti kaupungin keskellä virtaava Pielisjoki.

Uiton periaate on, että uitto-lautassa, joka menee kanavan läpi on 150 nippua puutavaraa. Päivässä uittoja yleensä 2-3 kertaa ja joskus kaksi hinaajaa peräkkäin (Axel ja Norppa).

Veden korkeudesta riippuen siltoja avataan tarvittaessa. Aina avataan kanavasilta, Ylisoutajan sillan alta hinaajat taas yleensä mahtuvat kulkemaan sitä avaamatta. Hinaus kaupunkikeskustan läpi Joensuussa kestää noin puoli tuntia.

Suomessa Uittoyhdistykset hoitavat alueellaan puutavaran uittoa ja uittoväylien ylläpitoa. Pielisjoella uittotoiminnasta vastaa Järvi-Suomen Uittoyhdistys.

Joensuun Kaupunkikeskustayhdistys kokoaa uitosta kiinnostuneet joen varrelle seuraamaan ja ottamaan valokuvia uittotapahtumasta.

Kaupunkiyhdistyksen kotisivulta näet uittoaikataulun päiväennusteen etukäteen ja aikataulun uittopäivälle edellisenä päivänä. Suora linkki sivulle tässä.

Keskiviikkona uitot ovat ohjelmassa kello 8.30-8.50 ja 11.30-11.50.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa