Lauantai, 6.6.2020 
Kyösti, Kustaa, Kustavi
Kotimaa

Taistelutukan ajanut Valavuori: Kuittailu on hyvästä koripallolle

  • Arttu Koistinen

Korisliigan tiistain mestaruusottelussa vastakkain on kaksi hakattua ja taitavaa joukkuetta, liikemies ja Bisons-taustahahmo Aleksi Valavuori ruotii.

Korisliigan mestaruus ratkeaa Joensuussa Mehtimäen jäähallissa, kun Joensuun Kataja ja Loimaan Bisons kohtaavat viidennen kerran. Voitot ovat 2-2.

- Bisons on tehnyt käsittämättömän duunin, ja joukkue on vaihderikkaiden tapahtumien jälkeen finaalissa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Luulen, että Katajalla on aika samanlainen fiilis. Kataja tuli myllyn läpi, ja harva povasi Katajaa finaaliin, varsinkaan kotiedulla, Valavuori (kuvassa) sanoo.

Valavuoren mielestä Katajan ja Bisonsin välinen finaalisarja on ollut hyvin erikoinen.

-  Kaikki matsit ovat ratkenneet hyvin aikaisessa vaiheessa. Yhtään viimeisen minuutin ratkaisua ei olla nähty.

- Voisi povata, että viimeinen peli tulee olemaan aika tiukka, Valavuori lisää.

Viides peli ratkeaa hyvin pieniin asioihin ja hermojen kurissa pitämiseen, Valavuori arvioi.

- Se joukkue, joka pysyy omalla tasollaan, voittaa mestaruuden. Harvoin viides peli ratkeaa taikatemppuihin ja sirkusheittoihin.

-  Koripallossa kymmenen pisteen ero suuntaan tai toiseen ei ole vielä mitään. Ei pidä hötkyillä vaan pysyä omassa game planissa, Valavuori jatkaa.

Valavuori ei ole syynännyt Katajan otteita mitenkään erityisen tarkasti, mutta hänen mielestään Kataja elää Teemu Rannikon kautta.

-  Kun Kataja on hyvä, Teemu Rannikko on hyvä. Kun Kataja on huono, Rannikko ei välttämättä ole ollut huono mutta hidastettu. Koko Katajan peli pyörii Rannikon kautta.

-  Teemu on kaikkien aikojen parhaita pelinrakentajia ja palloilijoita. Huikea jätkä.

Valavuori on naputellut liudan Twitter-postauksia maanantaina matkalta ja tiistaina Joensuusta paikan päältä. Hän kertoo vierailleensa kaupungissa jo useasti.

-  Tuttu ja kiva kylä, josta minulla on pelkkiä hyviä muistoja. Onhan tänne hemmetin pitkä matka melkein mistä tahansa.

Matka Joensuuhun taisi miehen Twitter-postauksen perusteella tuntuakin varsin pitkältä. Yhdessä postauksessa hän luulee Joutsaa Joensuuksi.

Lämpimikseni heittelin, mies kertoo.

- Aika kuluu paremmin matkalla.

Valavuorelle huudeltiin viikko sitten katsomosta Joensuun jäähallissa.

- Aina nää joensuulaiset v******* mulle katsomosta. Aina ne myös hiljenee, kun näyttää mestaruuksien määrän. Eivät vaan opi, Valavuori twiittasi.

Kuittailu on vain hyvästä, Valavuori tuumii jälkikäteen Karjalaiselle.

-  En mä muista, mitä sieltä kuittailtiin. Kuittailu kertoo siitä, että meillä on jonkinlainen urheilukulttuuri koripallossa. Se kuuluu peliin, ja otan huudot mielelläni vastaan.

- Ei sieltä mitään kauheuksia tule. Kun tulee hyvää kuittia, kuittaan takaisin, Valavuori sanoo.

Valavuoren mukaan psykologinen peli on oiva lisämauste koripallolle.

-  Urheilu ylipäänsä on vastustajan kusettamista. Kaikki saatavissa oleva etu yritetään hyödyntää. Jokainen tekee sen omalla tavallaan.

- Koripallossa ei ole koskaan ollut liikaa tunnetta eikä asioita esillä. Hienoa että koriksesta on puhuttu enemmän kuin koskaan parin viimeisen vuoden aikana.

Valavuoren mukaan Joensuuhun saapuu tiistaiksi yli sata vierasjoukkueen fania 15 000 asukkaan Loimaalta, mikä on "iso asia".

Valavuori tunnustaa olevansa taikauskoinen, eikä hän mieti etukäteen mahdollisia Bisonsin mestaruusjuhlia.

- Katsotaan pelin jälkeen, mitä tapahtuu.

Monilla urheilijoilla on pelirituaaleja, joita on noudatettava mielenrauhan säilyttämiseksi. Myös Valavuorella on liuta rituaaleja.

-  Minulla on esimerkiksi päällä samat kuteet kuin viime voittopelissä. Jos joukkue häviää, minulla on eri vaatteet seuraavassa pelissä.

-  Tukka on leikattu taistelumalliin tähän peliin. Perusletillä ei tullut viimeksi vierasvoittoa.

Valavuoren hiustyyli ei välttämättä vaikuta mitenkään kentän tapahtumiin, mutta miestä harmittaisi, jos rituaalit jäisivät väliin, Bisonsin taustahahmo puntaroi.

Viides finaaliottelu alkaa tiistaina kello 18.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa