Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Rakentajat eriarvoisessa asemassa eri puolilla maata

  • Keskisuomalainen / Ville Mäkilä

Rakennuttaja maksaa veden, viemärin, sähkön ja kaukolämmön kytkemisestä kiinteistöön merkittävästi eri hintaa Suomen suurimmissa kaupungeissa, uutisoi Keskisuomalainen. Tämä voi vaikuttaa rakentamisen houkuttelevuuteen eri alueilla.

- Rakennuskustannusten eroilla paikkakuntien välillä on suurta merkitystä alueiden vetovoimaisuudelle. Kuluttajan kannalta on usein ongelma, että kaikki rakentamisen maksut nousevat hyvin suuriksi. Maksujen tulisi olla läpinäkyviä ja hinnaltaan kohtuullisia, jotta rakentaminen kannattaa, sanoo Suomen Omakotiliiton edunvalvonta- ja viestintäpäällikkö Olli-Pekka Laine.

Tonttiliittymien hinnat määrittelevät Suomessa monopoliasemassa alueillaan toimivat vesi- ja energiaverkkoyhtiöt.

Hintaerot johtuvat verkkojen alueellisista eroista ja siitä, että kunnallisten maksujen on tarkoitus kattaa myös verkkojen tulevat investointitarpeet.

Kuntaliiton johtava lakimies Ulla Hurmeranta on samoilla linjoilla Laineen kanssa.

- Maksujen tulee olla kohtuulliset ja tasapuoliset.

Kalleinta on Jyväskylässä, jossa omakotitalon tarpeelliset liittymismaksut nousevat asemakaava-alueella noin 14 000 euroon. Saman kokoluokan kaupungissa Kuopiossa vastaava hinta on puolet pienempi, alle 7 000 euroa.

Joensuussa vesi- ja viemäriliittymä maksaa vain 1 845 euroa, mutta kaukolämmön kytkemishinta taas on valtaosaa Suomea kalliimpi 5 800 euroa.

Asiasta uutisoi Keskisuomalainen.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa