Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Mustikka ja lakka kukkivat - sateinen ja kylmä sää myöhästyttää satoa

Mustikka aloitti kukintansa eteläisessä Suomessa jo kolmisen viikkoa sitten. Tuolloin säät olivat vielä kohtuullisen aurinkoisia ja lämpimiä. Pohjois-Suomessa aurinkoisilla paikoilla ensimmäiset mustikan kukat ilmestyivät pari viikkoa sitten.

Mustikan kukinta on ollut runsasta koko Suomessa. Varsinkaan pohjoisen marjasadon määrää ei runsaan kukinnan perusteella vielä voida ennustaa. Kylmällä ja sateisella säällä eivät pölyttäjät juuri liiku, joten vasta raakilevaiheessa nähdään, onko aurinkoisia päiviä ollut riittävästi, jotta marjakukat olisivat pölyttyneet.

Mustikan sadon kypsyminen näyttää tänä vuonna menevän normaalia myöhemmäksi myöhäisen kukinnan ja kylmän alkukesän vuoksi. Pohjoisessa satoa saadaan odottaa elokuun alkuun saakka, kun etelämpänä marja kypsyy heinäkuun loppupuolella. Tulevat säät voivat kuitenkin vielä vaikuttaa tilanteeseen.

Myös hilla aloitti kukintansa pohjoisessa heti mustikan jälkeen ja kukinta on kohtuullisen hyvä. Paikoitellen kovat tuulet ja sateet ovat pudottaneen hillan kukkia avosoilla, mikä estää niiden pölyttymisen. Pölytyksen onnistuminen kylmällä ja sateisella säällä tekee myös hyvän hillasadon saannin epävarmaksi.

Sato myöhästyy aiemmista kesistä ja satoa voitaneen odottaa heinäkuun puolivälin jälkeen. Myöhäinen kukinta ja kylmä alkukesä hidastaa marjojen kasvua.

Lähde: Arktiset aromit ry

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa