Lauantai, 18.8.2018 
Leevi
Kotimaa

Kovaa puhetta Talvivaarasta herättäjäjuhlilla

  • Karjalainen
Kontiolahtelainen teologi ja tutkija Pauliina Kainulainen pohti herättäjäjuhlilla ihmisen luontosuhdetta kristillisyydessä. Kontiolahtelainen teologi ja tutkija Pauliina Kainulainen pohti herättäjäjuhlilla ihmisen luontosuhdetta kristillisyydessä.
Talvivaarasta riitti puhetta, ja aika kovaa puhetta, kun Sotkamon herättäjäjuhlilla järjestettiin keskustelu ekologisesta vastuusta.

Geologisen tutkimuskeskuksen entinen tutkimusjohtaja, professori Matti Saarnisto paukutti painavaa tekstiä:

-  Kaivosteollisuuden lisäarvo siirtyy Suomen rajojen ulkopuolelle. On kuin metsää hankintakauppana myyvä isäntä ei saisi kantohintaa lainkaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Saarnisto esitti, että vuosisataisesta Ruotsin ja Venäjän vallan alla elämisestä on kummunnut suomalaisten luja usko esivaltaan ja virkamiehiin. Se näkyy muun muassa enemmistön luottamuksena ydinjätteen loppusijoitukseen.

-  Olemme alamaisten valtakunta. Tai, kuten kirjailija Veikko Huovinen kuvaa, lullukkaväkeä! Tästä on päästävä irti, jos mielimme oman maamme luonnon haltijaksi, Saarnisto vaati.

Kontiolahtelainen teologi ja tutkija Pauliina Kainulainen käytti alamaisuudesta toisia sanoja. Hän puhui mielen kolonisaatiosta, joka on salakavala, kun mieli ole siitä tietoinen. Talvivaara on tämän mielen kolonisaation huipentuma.

Herättäjäjuhlien kävijämääräksi laskettiin 25 000.

Ensi vuonna herättäjäjuhlat pidetään poikkeuksellisesti Etelä-Suomessa, Vantaalla.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta