play

Mitä tapahtuisi, jos Hiroshiman atomipommi pudotettaisiin Joensuuhun?

Toimitus

Eilen 6. päivä elokuuta oli Hiroshiman ja Nagasakin pommitusten 70-vuotispäivä. Pommituksissa menehtyi välittömästi 148 000 ihmistä. Yhdysvaltalainen Public Radio International julkaisi vuosipäivänä sovelluksen, jossa voi tarkastella Hiroshiman atomipommin vaikutusaluetta valitsemassaan kohteessa. Karttasovelluksesta löytyvät suomalaitsetkin kaupungit, Joensuu mukaan luettuna.

Atomipommin voima on karmaiseva. Hiroshiman pommi tuhoasi Joensuun kaupungin lähes täydellisesti ja vaikutusalue ulottuisi myös Liperiin ja Kontiolahdelle. Sovelluksen osoittamalla punaisella ja tummanoranssilla alueella lähes kaikki kuolevat ja rakennukset tuhoutuvat. Keltaisella alueella selvitään vähemmillä vahingoilla, mutta esimerkiksi rakennusten ikkunoita rikkoutuu paineaallon voimasta.

Huolimatta traagisista seurauksista, Hiroshimaan pudotettu atomipommi on teholtaan vähäinen verrattuna myöhemmin kehitettyihin ydinaseisiin. Voimakkain koskaan räjäytetty ydinase on Neuvostoliiton ydinaseohjelmassa vuonna 1961 räjäytetty vetypommi Tsar-Bomba, joka vastasi teholtaan noin 3800 Hiroshiman atomipommia.