Tiistai, 25.2.2020 
Tuija, Tuire, Vanessa
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Huono kunto pudottaa jo kutsunnoissa

Kutsunnoissa määrätään vuosittain noin 5 500 nuorta miestä c- tai e-palvelusluokkaan. Luokkamerkintä tarkoittaa, että nuori vapautetaan varusmiespalveluksesta kokonaan tai määräajaksi.

Lukumäärä on pysynyt melko tasaisena, mutta c- tai e-luokkaan määräämisen syissä on tapahtunut muutoksia. Puolustusvoimien arvion mukaan huonokuntoisten määrä on kasvava.

- Ylipainon ja huonokuntoisuuden vuoksi vapautettavien määrä on pieni, mutta näkyvä, lääkintäkommodori, sotilaslääketieteen professori Kai Parkkola kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Puolustusvoimilla ei ole tarkkaa kirjanpitoa juuri huonokuntoisuuden tai ylipainon vuoksi kutsunnoista karsittavista.

Karkeasti jako on kulkenut niin, että noin 40 prosenttia palveluksesta vapautettavista vapautetaan mielenterveydellisistä syistä, noin 60 prosenttia puolestaan fyysisistä syistä. Mielenterveyssyyt ovat valtaosin aiemmin diagnosoituja mielenterveyden ongelmia.

Fyysisissä syissä huonokuntoisuus ja vähäinen liikunta näkyvät paitsi ylipainona myös vammoina.

- Nilkka, polvi ja selkä menevät ihan kärjessä näistä tuki- ja liikuntaelinongelmista. Huono kunto ja tottumattomuus liikkumiseen lisäävät tapaturmariskiä, Parkkola sanoo.

Parkkolan mukaan varusmiesten keskimääräinen paino nousee edelleen noin puoli kiloa vuodessa, vaikka pituus pysyy samana.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa