Lauantai, 18.8.2018 
Leevi
Kotimaa

Lakipykälästä muodostunut melkoinen kummajainen - ei kertaakaan käytössä kahdeksaan vuoteen

  • Antti Launonen
  • Savon Sanomat / Juha Poutanen

Ensi syksynä kahdeksan vuotta täyttävä ryhmäkanne on edelleen kuollut kirjain suomalaisessa lainsäädännössä. Yhtään kannetta ei ole nostettu saati käsitelty tuomioistuimessa, kertoo Savon Sanomat.

Vuonna 2007 voimaan tullut laki antaa kuluttaja-asiamiehelle mahdollisuuden nostaa ryhmäkanne kuluttaja-asiamiehen toimivaltaan kuuluvissa asioissa. Tällaisia ovat esimerkiksi tuotteen tai palvelun virheeseen liittyvät asiat.

Kuluttajaliiton johtavan lakimiehen Tuula Sarion mielestä Suomessa ei edes ole todellista ryhmäkanneoikeutta.

- Eihän se ole mikään kanneoikeus, jos se on vain yhdellä ainoalla viranomaisella.

Sarion mukaan kuluttajan on vaikea erottaa, missä asioissa ryhmäkanne olisi mahdollinen. Esimerkiksi ympäristöasiat eivät kuulu nykyisen ryhmäkanteen piiriin.

Asia on noussut esiin viime aikoina, kun käräjäoikeudessa käsitellään Talvivaaran kaivoksen jätevesipäästöjä.

- Tehdas laskee jätevetensä järveen, jonka rannoilla on viisikymmentä kesämökkiä ja kaikkien rannat saastuvat. Eivät ihmiset ajattele, että voi, tästä ei voikaan tehdä ryhmäkannetta. He ajattelevat, että me olemme kuluttajia, meidän mökkirantamme saastui.

Ammattijärjestöt ovat vaatineet, että ryhmäkanneoikeus annettaisiin eri järjestöille esimerkiksi työoikeudellisissa asioissa. Kuluttajaliiton kanta on, että ryhmäkanne tulisi Suomessa saattaa samalle tasolle kuin muissa Pohjoismaissa.

Asiasta uutisoi Savon Sanomat.