Perjantai, 19.7.2019 
Sari, Sara, Saara
Kotimaa

Kohun keskelle joutunut leipomopomo: "Se älähtää, kehen kalikka kolahtaa"

  • Jaana Kainulainen

Porokylän Leipomon toimitusjohtajan Timo Väänäsen (kuvassa vasemmalla) kommentit ovat herättäneet kiivasta keskustelua sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa koko maassa.

Väänänen sylkäisi kuuman perunan kertoessaan, että yrityksen rekrytointikoulutukseen Lieksassa oli vaikeuksia saada opiskelijoita siitäkin huolimatta, että kaikille koulutukseen osallistuville luvattiin töitä joko vakituisesti tai määräaikaisesti. Samaan aikaan Lieksan työttömyysprosentti on yli kaksikymmentä.

Kasvuyrityksen toimitusjohtajan kommentteja on kritisoitu blogeissa ja keskustelupalstoilla. Kritiikin mukaan muun muassa rekrytointikoulutuksesta pitäisi maksaa palkkaa, eikä pelkkä työttömyysetuus riitä. Yhtenä näkökulmana esitettiin, että valtio sponsoroi työnantajaa ilmaisilla työntekijöillä.

- Tämä on ihan normaalikäytäntö, jota kaikki käyttävät jatkuvasti. Koulutamme leipurin ammattiin ja leipomoalan moniosaajaksi. Ammattitutkinto ei ole palkallista ammattikoulussakaan. Nyt henkilöt saavat kuitenkin työttömyysetuutta, Väänänen totesi.

Yrittäjä yllättyi kommenttiensa saamasta julkisuudesta.

- Kyllä tässä varmaan se älähtää, kehen kalikka kolahtaa. Olemme ihan vilpittömin mielin etsimässä työvoimaa, jolle on todellinen tarve. Yksi edellisen rekrytointikurssin käynyt henkilö on nyt meillä Lieksan yksikön johtajana.

Porokylän Leipomo on saanut kurssin täyteen. Hakemuksia tulee toimitusjohtajan mukaan yhä.

- Meillä on nyt kymmenen loistavaa tulevaisuuden leipuria on koulutuksessa.

Väänänen on saanut mediahuomion lisäksi henkilökohtaisia yhteydenottoja.

- Parikymmentä yrittäjää on ollut minuun yhteydessä ja he ovat kertoneet, että ongelmat ovat samat myös muualla. Ilmiö ei ole vain lieksalainen vaan ihan suomalainen.

Porokylän Leipomon esille nostamaa ongelma on tiedossa myös valtakunnan päättäjillä.

Lieksassa vieraillut Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.) kannusti keskustan eduskuntaryhmää elokuun lopussa puuttumaan kannustusloukkuihin.

- Nopeasti kasvava lieksalainen pk-yritys olisi aloittanut rekrytointikoulutuksen, jonne haettiin kymmentä alalle koulutettavaa ilman esitaitovaatimuksia. Kuudelle heistä olisi luvassa vakituinen työpaikka ja lopuillekin osa-aikatöitä. Vaan ei löytynyt Lieksasta täyttä kymmentä työhaluista, Heikkinen puhui elokuun lopussa.

Leipomon tapauksesta kertoi ensimmäisenä Lieksan Lehti.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa