Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Suomessa syntyy jopa 3 000 alkoholinkäytön vaurioittamaa lasta vuodessa

9. syyskuuta vietetään jälleen kansainvälistä FASD-päivää, jolloin muistutetaan maailmanlaajuisesti alkoholin vaaroista raskausaikana.

Kehitysvammaliiton tiedotteen mukaan raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuutta aiheuttavista syistä länsimaissa. Se on myös ainoa syy, joka olisi 100-prosenttisesti ehkäistävissä, liitto toteaa.

Raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole olemassa turvarajaa, joten alkoholia kannattaa välttää kokonaan raskauden aikana.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kehitysvammaliitto osallistuu FASD-päivään lisätäkseen tietoa raskaudenaikaisen alkoholialtistuksen aiheuttamien vaikutusten kirjosta eli niin sanotusta FASD-oireyhtymästä (Fetal Alcohol Spectrum Disorders) sekä FASD-henkilöiden tarvitsemista palveluista ja tuesta.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa lapselle elinikäisiä vaurioita, joiden vakavuus vaihtelee oppimisvaikeuksista kehitysvammaisuuteen.

Liiton mukaan Suomessa syntyy 600-3  000 raskaudenaikaisen alkoholinkäytön vaurioittamaa lasta vuosittain.

Kehitysvammaliitto avaa 15. syyskuuta valtakunnallisen neuvontapuhelimen, johon voivat ottaa yhteyttä niin tukea tarvitsevat FASD-henkilöt ja heidän läheisensä kuin asian parissa työskentelevät ammattilaisetkin.

Neuvontapuhelin on avoinna 15. syyskuuta alkaen tiistaisin kello 15-18. Numero on 040 456 7000.

Lisäksi Kehitysvammaliitto ylläpitää valtakunnallista FASD-osaamisverkostoa, johon voivat liittyä kaikki jotka ovat tekemisissä FASD:n kanssa ja haluavat jakaa tietoa ja osaamista sekä tarjota tai saada vertaistukea.

Kehitysvammaliitto toteuttaa FASD-neuvontapuhelimen ja osaamisverkoston toimintaa RAY:n tuella.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi