Keskiviikko, 12.8.2020 
Kiira, Klaara
Kotimaa

Lapselle vain yksi nitriittiä sisältävä nakki päivässä

  • Karjalainen
Elintarviketurvallisuusvirastolla (Evira) ei ole virallista suositusta nitriittiä sisältävien nakkien syönnistä, vaikka tällaiseen lähteeseen on viime aikoina mediassa viitattu.

-  Virallista syöntisuositusta ei ole annettu. Yksi nakki lapselle päivässä on kuitenkin ihan hyvä ohje. Nitriitin saantisuositukset voivat ylittyä nitriittiä sisältävien nakkien, makkaroiden ja leikkeleiden runsaasta syönnistä, mutta satunnaiset ylitykset eivät ole haitallisia, Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen linjaa.

Lihavalmisteista nitriittiä saa natriumnitriitti-nimisestä säilöntäaineesta eli E  250:stä. Nitriitin lisäaineellinen saanti on kuitenkin vähäistä verrattuna kasviksista ja juomavedestä saatuun nitraattiin, joka voi elimistössä muuttua nitriitiksi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eviran mukaan kasvisten käytön hyödyt ylittävät kuitenkin nitriitin terveydelliset haitat.

Lapsille nitriitin saanti on aikuisia haitallisempaa. Nitriitin - kuten muidenkin lisäaineiden - enimmäissaannin suositellut rajoitukset määräytyvät ihmisen painokilojen mukaan. Sama määrä nitriittiä vaikuttaa näin yleensä voimakkaammin lapseen kuin aikuiseen.

Kemiallisen riskinhallinnan jaostolla työskentelevä Kanninen kertoo, että Evirassa on parhaillaan käynnissä hanke, jossa arvioidaan suomalaisten nitriitin ja nitraatin saantia. Tulokset selviävät todennäköisesti ensi vuonna, jolloin Evira antaa tarvittaessa virallisia syöntisuosituksia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi