Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Iloniemi näkee turvapaikanhakijoissa mahdollisuuden: Hyväkuntoista työvoimaa

Ministeri Jaakko Iloniemi näkee Suomeen vyöryvät  turvapaikanhakijat suurena mahdollisuutena maan talouselämälle. Pakolaisista Suomi voi saada runsaasti työvoimaa, joka helpottaa tulevaisuudessa uhkaavaa työikäisen väestön puutetta.

- Vaikka tällä hetkellä meillä on paljon työttömyyttä ja työvoiman liikatarjontaakin, niin tilanne menee aika nopeasti ohi. Syynä on väestön ikääntyminen: suuri osa aktiiviväestöstä siirtyy passiiviväestöksi. Suomeen tulevat pakolaiset ovat taas pääosin nuoria miehiä, joista voimme saada tehokasta ja hyväkuntoista työvoimaa pitkäksi aikaa, Iloniemi toteaa.

Enemmistö Suomeen tulleista pakolaisista on kotoisin Irakista, missä on suhteellisen laadukas koulutusjärjestelmä. Iso osa irakilaisista pakolaisista onkin todennäköisesti hyvin koulutettuja.

- Avainkysymys on tulijoiden kotouttaminen ja integroiminen suomalaiseen yhteiskuntaan. Jos siinä onnistutaan hyvin, niin moni haluaa jäädä tänne töihin.

Jaakko Iloniemi kuitenkin tietää, että vaikeuksiakin voi tulla ja monikulttuurisuus voi toteutua hyvinkin erilaisin muodoin.

- Pahimmillaan se johtaa ghettoutumiseen, maahanmuuttajien eristäytymiseen, jolloin integroituminen on miltei mahdotonta. Monella Euroopan maalla on tästä katkeria kokemuksia.

Iloniemen mukaan Suomessa on esimerkkejä molemmista mahdollisuuksista.

- Hyvän esimerkin tarjoavat Suomen ensimmäiset muslimit, tataareiksi kutsutut. He ovat integroituneet suomalaiseen yhteiskuntaan erinomaisesti - identiteettiään silti kadottamatta.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi