Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Piispa vetoaa esikoislestadiolaisiin: "Tämä on pitkä tie, jota ei ymmärretä"

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen (kuvassa) on huolestunut esikoislestadiolaisten pyrkimyksistä ottaa omien sakramenttien toimittaminen liikkeen maallikoille.

Vuosi sitten piispat lähettivät esikoislestadiolaisille vetoomuksen, ettei pyhiä sakramentteja pidä ottaa yksityisomaisuudeksi.

Jolkkonen on myös henkilökohtaisesti keskustellut esikoislestadiolaisten kanssa aiheesta ja kuvaillut, mitä irtaantuminen kirkosta tarkoittaisi.

- Olen huolissani tilanteesta. Myös osa herätysliikkeen väestä on huolissaan mahdollisesta muutoksesta.

Jolkkonen sanoo, että sakramentit ovat osa luterilaista uskonkäsitystä, ja kirkossa on pappisvirat sakramenttien toimittamista varten.

- Jos sakramentteja mennään itse toimittamaan, toimitaan vastoin luterilaisen kirkon uskoa ja järjestystä.

Käytännössä maallikon toimittamat sakramentit tarkoittaisivat esikoislestadiolaisten vähittäistä irtaantumista kirkosta.

- Jos lapsi kastetaan luvattomasti, häntä ei oteta automaattisesti kirkon yhteyteen. Omassa porukassa käyty rippikoulu ei anna oikeutta kirkolliseen vihkimiseen. Konfirmoimaton ihminen ei voi myöskään äänestää seurakuntavaaleissa.

Jos irtaantuminen tapahtuisi, kirkko ei voisi enää luovuttaa kirkkotiloja esikoislestadiolaisten käyttöön. Myös herätysliikkeen jäsenten oikeus tulla haudata kirkollisesti muuttuisi kiistanalaiseksi.

- Tämä on pitkä tie, jota ei ymmärretä. Irtaantuminen olisi peruuttamatonta.

Muutoksen myötä esikoislestadiolaisista tulisi kirkosta irrallaan oleva lahko, jota ei ehkä 50 vuoden päästä olisi olemassa, Jari Jolkkonen arvioi.

- Haluaisin vedota esikoislestadiolaisiin, että he pysyisivät kirkon yhteydessä. Syyt irtaantumisen tarpeeseen ovat jääneet hyvin epäselviksi.

Jolkkonen uskoo, että Lapin vanhimpien - joista osa on Ruotsissa - asenteilla on tilanteeseen suuri vaikutus.

- He eivät välttämättä ymmärrä tilannetta Suomessa. Esimerkiksi Itä-Suomessa me elämme herätysliikkeen kanssa hyvässä yhteisymmärryksessä: annamme tiloja ja heidän toivomiaan pappeja, Jolkkonen sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi