Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Metsästyskoirat syytä suojata hirviekinokokilta - tauti voi tarttua koirasta ihmiseen

Metsästyskoirien loislääkitys ekinokokkiloisen ehkäisemiseksi on ajankohtaista hirvenmetsästyskauden päättyessä, muistuttaa Pohjois-Karjalan ympäristöterveys. Hirviekinokokkia esiintyy hirvissä ja susissa etenkin Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Loisen leviämistä voi estää antamalla metsästyskoirille loislääkityksen ennen hirvenmetsästyskautta ja sen jälkeen. Lääkityksen tarkoituksena on, että koira ei vie loista metsään eikä tuo sitä mukanaan. Heisimatoihin tehoavia koirien loislääkkeitä saa apteekeista ilman lääkemääräystä.

Koirille ei myöskään pidä syöttää raakaa hirvieläinten keuhkoa tai maksaa. Jos sisäelimiä halutaan antaa koiralle, ne tulee kypsentää hyvin. Hirvien teurasjätteet (erityisesti keuhkot), tulee hävittää niin, etteivät koirat tai luonnoneläimet pääse niitä syömään.

Ihmisille suurimman tartuntariskin aiheuttaa koira, jolla on ekinokokkitartunta. Etenkin metsästyskoirat ovat vaarassa saada loisen. Hirviekinokokki-heisimato ei yleensä vaivaa koiraa.

Munat voivat tarttua ihmiseen, kun ne joutuvat koiran turkkiin tai koiran ulosteissa ympäristöön. Tartunta tapahtuu suun kautta esimerkiksi käsien välityksellä. Tartunnan saaneelle ihmiselle muodostuu nesteentäyteisiä toukkarakkuloita sisäelimiin, yleensä keuhkoihin. Rakkula saattaa kasvaa vuosien ajan ja voi olla lopulta tilavuudeltaan useita litroja.

Ihmisten tartunnat ovat onneksi harvinaisia. 2000-luvulla tartuntatautirekisteriin on ilmoitettu vuosittain 0-4 todettua tapausta. Kotimaassa saatuja tartuntoja näistä on vain yksi, joka todettiin tänä vuonna Itä-Suomessa. Tartunnan välittäjänä toimi oletettavasti metsästyskoira. Ihmistartuntojen ennaltaehkäisyssä olennaisinta on estää koirien tartunnat.

Loisrakkulat voivat näkyä hirven keuhkojen pinnalla tai ne voivat olla piilossa syvemmällä keuhkoissa. Epäilyttäviä rakkuloita tai pesäkkeitä sisältävät hirven keuhkot tulisi lähettää mieluiten kokonaisina tutkittavaksi Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksikköön Ouluun.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa