Sunnuntai, 18.4.2021 
Valto, Valdemar
Koti ja perhe

Sinapin tekeminen kotona on helppoa

  • Olli Sorjonen

Sinapin tekeminen on yllättävän helppoa, vaivatonta ja nopeaa.

Itse tehty sinappi pyyhkii valmissinapeilla pöytää mennen tullen, ja se säilyy reseptistä riippuen jääkaapissa jopa vuoden. Jos valmistukseen käyttää kermaa tai munia, säilymisaika on lyhyempi, kolme neljä kuukautta.

Itse tehdyn sinapin puolesta puhuu myös sen muokattavuus. Sinapista voi tehdä sen maun kärsimättä helposti gluteenitonta, maidotonta ja vegaanista.

Hyvää perussinappireseptiä voi myös varioida rajattomasti erilaisilla makuyhdistelmillä. Konjakki- ja hunajasinappi ovat tutuimpia, mutta sinappiin kannattaa kokeilla myös esimerkiksi chiliä, vodkaa, viskiä, sitruunaa tai vaikka appelsiininkuorta.

Joulukinkkukin saa uudenlaisen säväyksen, kun sen hunnuttaa kaupan perusjöötin sijaan itse tehdyllä ja kunnolla makuhermoihin kajahtavalla chilisinapilla.

Aikaa sinapin valmistamiseen menee yksinkertaisimmillaan vain parikymmentä minuuttia.

Sinappi, johon on käytetty kermaa ja kananmunaa on koostumukseltaan ja maultaan pehmeää ja rikasta, mutta ilman niitäkin saa tehtyä vallan mainiota sinappia.

Maidoton ja munaton sinappi sopii allergikkojen lisäksi myös vegaaneille. Reseptin tavallisen sokerin voi korvata halutessaan hedelmäsokerilla.

Koska reseptiin ei tule pehmentävää kermaa, kannattaa etikan kanssa olla varovainen ja lisätä se pienissä erissä maistellen, jottei sinapista tule liian kitkerää.

Maidoton sinappi on väriltään tummempaa kuin perusohjeen sinappi, ja se on myös hieman voimakkaamman makuista.

Kuuluisin sinapeista on ranskalainen dijon-sinappi. Tämän sivun reseptit ovat muunnelmia dijon-sinapista, jossa käytetään perinteisesti juuri etikkaa tai jotakin alkoholia potkun muodostamiseen.

Esimerkiksi perinteisessä englantilaisessa sinapissa ei käytetä muuta kuin vettä, sinappijauhoa ja suolaa.

Ranskalainen dijon-tyyppinen sinappi sopii etikkaisen makunsa puolesta erinomaisesti ruuanlaittoon, kuten kastikkeisiin ja lihalle. Dijon-sinapeissa ei yleensä käytetä sokeria, korkeintaan hunajaa, joten ne eivät lisää ruokaan myöskään liikaa makeutta. Dijon-sinappiin ei perinteisesti tule myöskään kermaa, joten se on äsäkkää.

Dijon-sinappi-nimitystä ei ole suojeltu EU-lainsäädännössä, kuten samppanja tai konjakki, joten muuallakin kuin Ranskan Dijonissa valmistettua sinappia voidaan kutsua tällä nimellä.

Tulisenmakea perussinappi

2 dl sinappijauhetta
2 dl sokeria
2 dl kermaa
2 kananmunaa
2 rkl etikkaa
(2 rkl konjakkia)

1. Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri hyvin, älä kuitenkaan lämmitä seosta vielä. Aineiden sekoittaminen kylmänä estää sinapin paakkuuntumisen.
2. Lisää koko ajan sekoittaen pienissä erissä kerma ja sen jälkeen kananmunat. Kun seos on tasainen, aloita sen kuumentaminen matalalla lämmöllä.
3. Kun seos on lämmennyt, nosta tehoa ja kuumenna kiehumispisteeseen, mutta älä keitä seosta, jottei kananmuna ala paakkuuntua.
4. Nosta kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki.
5. Lisää etikka, ja halutessasi pieni määrä öljyä kiiltoa lisäämään. Jos haluat konjakkisinappia, heitä sekaan kaksi tai kolme lusikallista hyvää konjakkia. Myös viskiä ja jaloviinaa voi käyttää.
6. Valuta sinappi pestyyn lasipurkkiin ja anna jäähtyä huoneen lämmössä. Sinappi on tässä vaiheessa vielä melko juoksevaa, mutta seos paksuuntuu jäähtyessään.
7. Siirrä kylmänä jääkaappiin. Sinapin maku herää täyteen kukkaansa parin päivän päästä tekemisestä, joten aivan viime tippaan sen tekoa ei kannata jättää.
Valmista sinappia tulee kolmisen desiä.

Maidoton chilisinappi

1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria (tai 2/3 dl hedelmäsokeria)
ripaus suolaa
3/4 dl vettä
1/2 rkl etikkaa
1 tl chilijauhetta
( 1rkl makeaa chilikastiketta)

1. Maidoton chilisinappi tehdään samalla periaatteella kuin perussinappi. Sekoita kylmässä kattilassa sinappijauhe, suola, sokeri ja chilijauhe. Lisää vesi.
2. Lämmitä kiehumispisteeseen, mutta älä keitä. Anna jäähtyä hieman ja lisää etikka tippa kerrallaan.
3. Jos sinapissa ei ole tarpeeksi potkua, lisää ruokalusikallinen makeaa chilikastiketta.
Valmista sinappia tulee reilu desi.

Helppo Dijon-sinappi

2 dl valkoviiniä
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
1 dl sinappijauhetta
2 rkl hunajaa
1/2 rkl öljyä
1 tl suolaa

1. Pilko sipulit ja valkosipulit. Keitä sipuleita hiljakseen valkoviinissä 5-10 minuuttia, ja siivilöi neste.
2. Anna jäähtyä.
3. Sekoita sinappijauhe viilenneeseen nesteeseen koko ajan hämmentäen. Lisää hunaja, öljy ja suola.
4. Kuumenna hiljakseen kunnes sinappi paksuuntuu. Älä keitä.
Valmista sinappia tulee pari desiä.

Kirjoitus ja ohjeet julkaistiin Karjalaisessa 7.12.2011.

Lue myös nämä ruokaohjeet jouluksi: 

Paljonko kalaa tarvitaan joulupöytään? Pienien kalojen kohdalla voi miettiä painon sijaan kappalemäärää

Joulupöytään suolaisia silakoita, aivan kuten Paavomummon aikaan

Jos perinteiset jouluruoat eivät innosta, aina voit paistaa aatoksi pitsan

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi