Sunnuntai, 24.3.2019 
Kaapo, Gabriel, Kaapro
Kotimaa

Enonkoskella toimii Suomen ainoa luterilainen luostariyhteisö - kuvagalleria

  • Heli Pottonen
  • Juha Inkinen

Hentoon lumivaippaan verhoutuneen kuusikujan päässä seisoo keltainen puurakennus. Sisällä Ulla-Riitta Kautonen avaa äänensä kappelin penkissä ja alkaa laulaa Enonkosken luostariyhteisölle tehtyä virttä. Kappeli on tehty vanhaan luokkahuoneeseen. Enonkosken luostariyhteisö toimii 1900-luvun alussa rakennetussa entisessä kyläkoulussa.

Etelä-Savossa Enonkosken kunnan Ihamaniemen kylässä sijaitseva luostariyhteisö on Suomen ainoa luterilainen luostari. Luterilaisessa kirkossa ei ole nunna- tai munkkivihkimystä eikä luostarisääntöjä. Yhteisössä voi asua sekä miehiä että naisia, pariskuntiakin.

Elinikäistä sitoutumista ei odoteta. Luostariyhteisöön voi tulla talkoolaiseksi viikoksi tai kahdeksi, tai siellä voi viettää vaikka vuoden pituisen vuorotteluvapaansa.

- Moni solahtaa mukaan käytännön töiden kautta, Pellervo Kokkonen sanoo.

Pellervo Kokkonen on luostariyhteisöä pyörittävän tukiyhdistyksen puheenjohtaja, Kautonen varapuheenjohtaja. Kumpikaan ei asu luostarissa.

Viime vuosina luostariyhteisössä ei ole ollut vakituisia asukkaita. Tammikuussa rakennukseen kuitenkin muuttaa eteläsuomalainen mies, jonka ajatuksena on pysyä "toistaiseksi".

Pysyvien asukkaiden sijaan yhteisö koostuu ulkojäsenistä ja vieraista. Luostariyhteisössä voi osallistua hiljaisuuden retriitteihin, talkooviikkoihin ja tapahtumiin.

Uuden teknologian avustamana luostariyhteisö levittäytyy koko maahan. Luostariyhteisössä syntyi taannoin ajatus, että älypuhelimiin liimatulle nykyihmiselle voisi olla luontevaa käyttää hetki arjesta meditoimiseen puhelinsovellusta hyödyntäen.

Tuloksena syntyi Hetki-rukouspalvelu, jossa julkaistaan vapaaehtoisten laatimia mietiskelyyn kannustavia tekstejä noin kolmesti viikossa.

Tapaninpäivänä kello 13 Enonkosken luostariyhteisössä (Ihamaniementie 848) järjestetään kaikille avoin messu, kauneimmat joululaulut -tilaisuus sekä marttojen tarjoamat kahvit.

Lue lisää jouluaaton Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa