Torstai, 24.1.2019 
Senja
Kotimaa

Sakari Timosen blogi on yksi Suomen luetuimmista - "Kun jokin asia uutisissa jää vaivaamaan, selvitän sen"

  • Karita Hentunen

Karjalaisessa julkaistiin viime lauantaina suosittua Uuninpankkopoika-blogia kirjoittavan juukalaisen Sakari Timosen kattava haastattelu. Julkaisemme jutun nyt kokonaisuudessaan.

Teksti: Karita Hentunen

Juukalainen Sakari Timonen, 58, seisoo hienoisessa lumisateessa Juuan kunnanvirastotalon ulko-ovella ja tervehtii iloisesti.
- Joo, kyllä meillä treffit taisi olla sovittuna, hän huikkaa ja tarttuu jämäkästi kädestä.
Tässä hän siis on. Yksi Suomen luetuimmista, tykätyimmistä ja jaetuimmista bloggaajista. Uuninpankkopoika Saku Timonen, joka itsenäisyyspäivänä sai Rauhanjärjestö Sadankomitean rauhanpalkinnon tunnustukseksi ruohonjuuritason vaikutustyöstä yhteiskunnan epäkohtiin puuttumisesta.
Palkintoa hän ei ollut paikan päällä vastaanottamassa.
- Enhän minä nyt Helsinkiin asti lähde yhden keramiikkaveistoksen takia, hän naurahtaa.
Silti hän sanoo olleensa positiivisesti yllättynyt palkinnosta.
- Mutta suoraan sanoen minulla ei ollut aavistustakaan, että sellaista palkintoa ylipäätään jaetaan. Googlettamalla selvisi, että oho, sen ovat aiemmin saaneet Tarja Halonen ja Jakob Söderman.

Blogikirjoittelun vuonna 2010 aloittaessaan Sakari Timonen arveli kirjoittavansa lähinnä itsekseen. Hän myös ajatteli, että sanottavansa hän olisi aika äkkiä sanonut.
Mutta sanottava ei olekaan loppunut. Runsaassa viidessä ja puolessa vuodessa Timonen on kirjoittanut yli 1 500 blogikirjoitusta.
Ja lukijamäärä vain kasvaa kasvamistaan.
- Lukijoiden määrä on noussut vähitellen - kymmenistä ensin sataan, sitten tuhanteen päivässä. Nyt joka jutulla on runsaat kymmenentuhatta lukijaa. Jopa enemmän.
Kiinnostus lisääntyi entisestään, kun Uuninpankkopoika-blogi elokuussa siirtyi Image-lehden sivuille.
Uusia kirjoituksia Timonen julkaisee lähes päivittäin. Suunnilleen kahden minuutin kuluttua julkaisusta tulevat ensimmäiset kommentit niin blogiin kuin kahdelle Facebook-sivullekin.

Jo etukäteen Timonen on ilmoittanut, ettei halua haastattelussa puhua itsestään, koska ei ole henkilönä kiinnostava. Asiat, joista hän kirjoittaa, sen sijaan ovat.
Mistä Uuninpankkopoika sitten kirjoittaa? Aiheet kirjoituksiinsa Timonen saa mediasta - siitä, mitä uutisissa, lehdissä ja sosiaalisessa mediassa pyörii. Hän selventää, kritisoi ja oikoo väitteitä.
-  Joskus tuntuu, että aiheita on jonossa niin paljon, että niitä on pakko karsia. Valtakunnan politiikkaa ja työllisyyspolitiikkaa seuraan erityisesti.
Kaikkein mieluiten Timonen kirjoittaa aiheista, joihin voi ottaa juridiikkaa mukaan - onhan hän koulutukseltaankin lakimies. Silloin hän kokee olevansa varmalla pohjalla.
- Kouluun tai lapsiin liittyvistä asioista en kirjoita koskaan. En myöskään kritisoi uskontoja tai uskovaisia ihmisiä. Ihmisten uskoa pitää kunnioittaa.

Kirjoittajan vastuun Timonen kokee kasvaneen sen myötä, kun lukijamäärät ovat nousseet.
- Alkuvaiheessa tuli kirjoitettua kovasanaisempaa tekstiä kuin nyt. Mielipiteet olivat jyrkempiä.
- Kun huomasin, että kirjoituksillani on oikeasti vaikutusta - kuin joku agitaattori Puntarpää puhuisi - mietin, että ei passaa ihan mitä sattuu julkaista.
Tuhansien blogikirjoitusten mies kiistää, että hänellä olisi erityistä intohimoa kirjoittamiseen.
- Kun jokin asia uutisissa jää vaivaamaan, selvitän sen. Selvittäisin joka tapauksessa. Parhaiten asiat avautuvat itselleni, kun kirjoitan ne ylös. Siinä samalla teen sen muillekin.
Mitä Timonen sitten kirjoittamisesta saa? Hän ei oikein itsekään tiedä.
- No, nykyisin toki pientä palkkiotakin, hän miettii.
Tunteet suosiosta ovat ristiriitaiset. Toisaalta on mukava nähdä, että tekstit leviävät ja niitä luetaan. Toisaalta esimerkiksi median kiinnostus tuntuu kiusalliselta.
- Minua on pyydetty muun muassa tv:n ajankohtaisohjelmiin. En lähde sellaisiin enkä myöskään seminaareihin tai paneelikeskusteluihin.
- En ole julkinen esiintyjä. Puhun teksteilläni.

Blogiteksteissään Timonen selvittää usein, miten asiat oikeasti lakipykälien mukaan menevät.
- Nykyisin netti on pullollaan itseoppineita juristeja, jotka selittävät esimerkiksi varmana tietona ummet ja lammet sosiaalietuuksista, sekä kantasuomalaisten että maahanmuuttajien, Timonen puuskahtaa.
Lukijoita ja erittäin paljon vihamiehiä hän sai, kun ensimmäisen kerran kertoi lakipykälien kanssa, että maahanmuuttajat saavat sosiaalietuuksia täsmälleen samoilla perusteilla kuin kantasuomalaiset.
- Siitä oikeastaan blogin nousu alkoikin runsas kaksi vuotta sitten.
Poliitikkoja Timonen saa kiikkiin huonosta laintuntemuksesta suunnilleen päivittäin.
- Nykyhallitus ei tunne perustuslakia. Ei ymmärretä, että perustuslain vastaisia lakeja ei kerta kaikkiaan säädetä.
Esimerkiksi Timonen mainitsee maahanmuuttajien sosiaalietuuksien alentamisen.
- Se olisi perustuslain pykälän kuusi vastaista. Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä. Ei siinä puhuta suomalaisista vaan nimenomaan ihmisistä.  

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yksi Timosen lempiaiheista on kuntouttava työtoiminta, josta hän on julkaissut satoja kirjoituksia. Hän on antanut aiheesta sapiskaa runsaasti myös omalle puolueelleen SDP:lle - ja mielestään ihan syystä.
- Meillä on valtava koneisto valvomassa, että työttömät eivät aktivoituisi omin päin. Väärin aktivoitumisesta rangaistaan.
Sama koneisto velvoittaa Timosen mielestä työttömät pilipalikursseille ja tekemään palkatonta työtä.
- Sellainen työ, josta ei kannata maksaa palkkaa, pitää jättää tekemättä. Palkaton työ ei ole mitään sosiaalipolitiikkaa.
Timosesta työmarkkinatuki on korvaus, jolla ihminen pidetään hengissä sen aikaa, kun hän saa palkkatyötä.
- Ei se ole mitään palkkaa.

Suurimpana Suomen ongelmana Timonen pitää työttömyyttä.
- Taloustilanne ei ole niin suuri ongelma kuin hallitus antaa ymmärtää. Itse olen elvyttämisen kannalla.
Esimerkkinä elvytyksen voimasta Timonen mainitsee Juuan kunnan. Parin vuoden aikana kunta on tehnyt erittäin raskaat investoinnit ja tehnyt sen myötä korjausvelkaa. Kunnan kassasta kului paljon rahaa.
- Mutta tänä vuonna tulee ylijäämäinen tilinpäätös.
- Kun julkinen sektori panostaa työllisyyteen, elvyttämiseen, se kohentaa taloutta. Kun taas ihmisiltä palkkoja leikataan, ostovoima vähenee, ei mennä kauppaan ja kauppias joutuu panemaan oven kiinni.

Uuninpankkopojan kanssa on tovi juteltu asioista, jotka Suomessa mättävät. Mutta mikä hänestä Suomessa on erityisen hyvin?
Timonen räpäyttää silmiään. On selvästi yllättynyt kysymyksestä.
- Jaa. Minä en ole oikeastaan koskaan siltä kannalta miettinytkään, että mikä on hyvin.
Hän myöntää, että blogissaan hänellä on perusnegatiivinen sävy. Hän kirjoittaa asioista, jotka eivät ole hyvin.
- Kai tästä voisi sellaisen johtopäätöksen vetää, että ne asiat, joihin en kiinnitä huomiota, ovat hyvin. Niitä ei tarvitse lähteä sorkkimaan. Paljonhan täällä on hyvääkin.
Kehuvia kirjoituksia hän ei kirjoita koskaan.
- Iloa blogistani ei kannata tulla hakemaan. Toki huumoria olen joskus yrittänyt kirjoittaa.

Lisää aiheesta: Huippusuosittu Uuninpankkopoika-blogisti: "Olen järkyttynyt tämän kansan sivistystilasta"

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa