Maanantai, 16.9.2019 
Hilla, Hille, Hellevi
Kotimaa

Somehulluttelusta voi tulla rikos: Periscope puhuttaa yläkouluissa

  • Taru Väänänen
Santtu Nevalainen, Eino Lehmusoksa ja Sakari Tuononen käyttävät Periscopea lähinnä pelleilytarkoituksessa. Heidän mielestään sitä ja muitakin sovelluksia voisi hyödyntää koulussa nykyistä enemmän. Santtu Nevalainen, Eino Lehmusoksa ja Sakari Tuononen käyttävät Periscopea lähinnä pelleilytarkoituksessa. Heidän mielestään sitä ja muitakin sovelluksia voisi hyödyntää koulussa nykyistä enemmän.

Nopean läpimurron tehnyt videosovellus Periscope on herättänyt kouluissa keskustelun siitä, ketä saa kuvata ja missä.

Sovelluksen kautta kuvaaja voi lähettää verkkoon suoran lähetyksen kenen tahansa katsottavaksi. Kouluissa on ollut tapauksia, joissa niin opettajia kuin toisia oppilaitakin on päätynyt videoille tietämättään.

Oppitunneilla kuvaaminen koettelee niin henkilösuojan kuin tekijänoikeuksienkin rajoja.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Opettajien Ammattijärjestö OAJ:n työmarkkinalakimies Sanna Haanpää on saanut kouluilta lukuisia yhteydenottoja asiasta. Hän toivoo, että kouluissa pidettäisiin mediakasvatus tapetilla ja keskusteltaisiin siitä, mikä on sopivaa sosiaalisen median käyttöä.

-  Oppitunnilla ilmapiirin pitäisi olla sellainen, että kaikki voivat avoimesti puhua ja keskustella. Oppimisen kannalta ei kuulosta hyvältä, että kaikki striimataan ulos 24/7-ajatuksella.

Some pitäisi ottaa osaksi opetusta ja sopia sovellusten käytöstä yhdessä, sanoo sosiaalisen median opetuskäyttöön perehtynyt kouluttaja ja yrittäjä Harto Pönkä.

-  Ongelmat kertovat siitä, ettei somen käyttöä ole otettu koulussa haltuun.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa