Sunnuntai, 15.9.2019 
Sirpa
Kotimaa

Perussuomalaisten kansanedustaja vaatii kansalaispartioita koko Suomeen

  • Matti Pietiläinen

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen vaatii poliisia ja sisäministeriötä perustamaan vapaaehtoisista koostuvia kansalaispartioita.

- Kansalaisten turvallisuustilanteen ollessa näin vakava kansanedustajana vaadin sisäministeriötä ja poliisia perustamaan vapaaehtoiset kansalaispartiot, jotka toimivat viranomaisten apuna takaamassa kansalaisten turvallisuutta. Lähtökohtana kuitenkin on, että kaiken partiotoiminnan on oltava laillista. Omalta puoleltani minä toivotan kansalaispartiot tervetulleiksi koko Suomeen ihan kansalaisten turvallisuuden takia, Oinonen kirjoittaa mielipidekirjoituksessa, joka julkaistiin tänään sanomalehti Karjalaisessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terho korostaa, ettei Oinosen kanta ole eduskuntaryhmän kanta.

- Eduskunta on istuntotauolla eikä ryhmämme ole keskustellut tai muodostanut kantaa kansalaispartioihin. Edustaja Oinonen ilmoittaa kansanmiehenä suorasanaisesti oman mielipiteensä. Olen keskustellut asiasta hänen kanssaan. Hän korostaa, että kaiken toiminnan tulee olla laillista, ja toivoo osallistumista nimenomaan tavallisilta kansalaisilta, Terho kommentoi.

Hän ei kerro tässä vaiheessa omaa kantaansa katupartioiden perustamistarpeeseen.

- Asiaan varmasti palataan, kun ryhmä kokoontuu.

Oinonen paheksuu kirjoituksessaan esimerkiksi huomion kiinnittämistä katupartiointiin osallistuneiden henkilöiden rikostaustaan.

- Jos rangaistus on kärsitty, niin rikos on anteeksiannettu ja sillä sipuli. Tästä periaatteesta Suomen oikeuslaitos lähtee.

Kolmannen kauden kansanedustajaa ei häiritse, että katupartiot ovat esiintyneet järjestötunnuksissaan.

- Karrikoiden sanoen olen sataprosenttisen varma siitä, että raiskaajat kunnioittavat enemmän rotevan miehen päällä olevaa pääkallokuvaista nahkatakkia kuin poliisin hiha- tai kaulusmerkkiä, hän kirjoittaa.

Esimerkiksi paljon julkisuutta katupartioinnillaan saaneen Odinin sotureiden eli Soldiers of Odin -ryhmittymän takkien selkämyksessä on kuva sarvikypäräisestä miehestä, jonka leukaa peittää siniristihuivi.

Suomen turvallisuustilanteen heikkeneminen johtuu Oinosen mukaan turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta.

- Raiskaukset ja seksuaaliset ahdistelut ovat lisääntynyt suhteessa turvapaikkahakijoiden määrään.

Poliisi ja lehdistö ovat hänen mielestään vähätelleet ilmiön vakavuutta.

Oinonen nostaa erikseen tikun nokkaan Itä-Suomen poliisin lausunnon, jonka mukaan poliisi ei tarvitse avukseen katuturvallisuuden ylläpitämiseen minkäänlaisia ryhmiä tai ryhmittymiä.

- Itä-Suomen ylimmän poliisijohdon antama lausunto kansalaispartioiden tarpeettomuudesta on todella hämmästyttävä. Samalla kun valitetaan poliisin resurssien vähäisyyttä, niin myös kehutaan, miten turvallista meillä on liikkua ulkona eikä meille tarvita vapaaehtoisia kansalaispartioita, muotoilee Oinonen, joka oli perussuomalaisten ensimmäinen varapuheenjohtaja vuosina 2007-2011.

Lue Pentti Oinosen koko mielipidekirjoitus torstain Karjalaisesta.

Muokattu 15.1.2016 kello 11.55: Jutusta on poistettu kansanedustaja Pentti Oinosen repliikki, jossa hän kirjoittaa virheellisesti, että Kuopiossa olisi raiskattu viime viikolla 15-vuotias tyttö. Oinonen on myöhemmin itsekin kertonut, että väite oli virheellinen.

Lisää aiheesta: Pentti Oinonen oikoo kirjoitustaan - muisti uutisen väärin

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa