Perjantai, 24.5.2019 
Tuukka, Touko
Kotimaa

Keskellä kylää kuljeskellut susi lopetettiin poliisin määräyksestä

  • Jani Leinonen

Enon kirkonkylällä lopetettiin keskiviikkona iltapäivällä nuori urossusi poliisin määräyksestä. Lopetuksessa käytettiin poliisin apuna riistanhoitoyhdistyksen SRVA-henkilöstöä. Lopetettu susi lähetettiin Elintarviketurvallisuusviraston tarkastettavaksi.

Poliisi on kirjannut kuluvan viikon aikana useita ilmoituksia Enon kirkonkylän ja Louhiojan asuinalueella liikkuvasta sudesta. Sutta yritettiin karkottaa maanantai- ja tiistai-iltana, mutta eläin palasi nopeasti takaisin asuinalueelle.

Ilmoitustietojen ja karkotusyritysten yhteydessä saatujen havaintojen mukaan susi liikkui epätavallisen hitaasti, kulki säännöllisesti asuttujen rakennusten piha-alueilla eikä väistänyt tai paennut ihmistä normaalin eläimen tapaan.

Poliisilain mukaan poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle ja terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä. Eläin saadaan lopettaa myös, jos sen hengissä pitäminen olisi ilmeisestä julmuutta sitä kohtaan.

Toistuvasti ihmisasutusten läheisyydessä liikkuva susi käyttäytyy tavalla, jonka voi poliisin mukaan perustellusti olettaa aiheuttavan poliisilaissa tarkoitetun vaaran ihmisten hengelle ja terveydelle.

Havaintojen ja ilmoitustietojen perusteella poliisilla oli lisäksi syytä epäillä, että Enossa liikkunut susi on sairas, loukkaantunut tai nälkiintynyt.

Kuluvan talven aikana Pohjois-Karjalassa on lopetettu neljä sutta poliisin määräyksellä. Karkotusmääräyksiä on annettu 17.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa