Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Lääkäri ei saanut enää hoitaa 43-vuotiasta Maria - "En uskoisi, että tällaista voi tapahtua Suomessa"

  • Saija Kauhanen

Viime vuoden lopulla Kirkkonummella asuva Mari Juntunen, 43, koki olevansa taas kerran tyhjän päällä.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan Juntusen lääkäri ei saanut enää hoitaa häntä, sillä Valvira oli rajoittanut tämän oikeuksia.

Kauneusalan asiantuntijana ja kouluttajana työskentelevä Juntunen oli ollut lääkäri Erkki Antilan hoidossa jo usean vuoden - ja koki elävänsä pitkästä aikaa tavallista elämää.

- Jaksoin taas käydä ratsastamassa, kuntosalilla, koirien kanssa lenkeillä ja touhuta lasten kanssa.

 

Takana oli vuosia aivosumussa ja tulehduskierteessä. Välillä Juntunen joutui olemaan pois töistä, koska oli sairaalahoidossa.

- Hiukset tippuivat päästä, jalat turposivat eikä vatsa toiminut lainkaan. Välillä nivelet paisuivat ja muuttuivat mustiksi, Juntunen muistelee.

Liikkumisen tueksi Juntunen palkkasi personal trainerin ja noudatti tarkkaa ruokavaliota.

- Silti paino vain nousi ja kroppa turposi.

 

Vuodesta 2009 asti Juntunen on syönyt vaivoihinsa esimerkiksi reuma-, masennus- ja allergialääkkeitä. Jopa nielurisat on leikattu sairastelun katkaisemiseksi.

Lopulta eräs endokrinologi määräsi koelääkityksenä kilpirauhaslääke Thyroxinin. Se auttoi hetkeksi, mutta oireet pahenivat pian.

 

Juntunen perehtyi lääkityksiin ja löysi tiensä Antilan luokse. Ensimmäinen vastaanotto kesti kaksi tuntia.

- Hän oli ensimmäinen lääkäri, joka todella perehtyi sairaushistoriaani ja teki kattavat testit. Testeissä löydettiin lisämunuaiskuoren vajaatoiminta ja kilpirauhashormonin muuntohäiriö kudostasolla.

Juntusta alettiin hoitaa kiistellyllä T3-lääkkeellä, DHEA-hormonilla, tietyillä lisäravinteilla ja stressin vähentämisellä. Samalla kaikki ylimääräiset lääkkeet jätettiin pois.

- On kliseistä sanoa, että uusi lääkitys pelasti henkeni, mutta niin kävi.

 

Kun Antila ei voi enää hoitaa kilpirauhaspotilaitaan, Juntunen on yrittänyt etsiä apua muilta lääkäreiltä.

- He kaikki ovat kehuneet Antilaa ja pitävät hoitoa oikeanlaisena mutta eivät uskalla hoitaa minua. Laboratoriokokeet saan mutta en reseptejä. Valvirasta taas sanotaan, että on lupansa menettäneen lääkärin vastuulla auttaa.

Juntunen tietää potilaita, jotka hakevat jo lääkkeensä ulkomailta. Esimerkiksi Turkista ja Kreikasta T3-lääkettä saa ilman reseptiä.

-  Onko oikein, että potilaat alkavat määräillä itse omia annostuksiaan? Jos en olisi itse asian ytimessä, en uskoisi, että tällaista voi tapahtua Suomessa.

Juntunen hämmästelee myös Valviran kiinnostusta T3-lääkkeisiin.

- Potilas voi ottaa yliannostuksen millä tahansa lääkkeellä, jos niin haluaa.

 

Myös oululainen Niina Piirala-Kivilahti, 45, on huolissaan kilpirauhaspotilaiden tulevaisuudesta.

2000-luvun taitteessa kilpirauhasen liikatoimintadiagnoosin saanut Piirala-Kivilahti söi vuosia tyroksiinia. Vuonna 2003 radiojodilla tapettiin jopa oma kilpirauhanen.

- Sitten todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, johon söin tyroksiinia peräti kuusi aikuisten tablettia päivässä. Olo meni jatkuvasti huonompaan suuntaan.

Piirala-Kivilahti sai tietää lääkäri Leena Furubackasta. Furubackan teettämien kokeiden perusteella selvisi, ettei Piirala-Kivilahden elimistö kestä tyroksiinia.

- Tyroksiinit lopetettiin heti, ja puolitoista vuotta parantelin itseäni. Söin vitamiineja ja hivenaineita. Samalla lääkitys vaihdettiin eläinperäisiin valmisteisiin ja pieneen määrään T3-hormonia.

 

Pikkuhiljaa iho parani, hiukset vahvistuivat ja aineenvaihdunta alkoi toimia.

- Verikokeiden mukaan olen elämäni kunnossa. Suurin murheeni on, että menetin aiemmilla lääkityksillä mahdollisuuden saada lapsia, Niina Piirala-Kivilahti sanoo.

Tulevaisuus pelottaa, koska myös Furubacka on menettänyt oikeutensa hoitaa kilpirauhaspotilaita.

- Valvirasta sanotaan, että Furubackan kuuluisi ohjata minut muualle hoitoon. Tosin yksikään lääkäri Oulun seudulla ei kirjoita minulle tarvitsemiani lääkkeitä.

Jatkossa Piirala-Kivilahti arvelee hakevansa lääkkeet Saksasta, jos ei saa niitä Suomesta.

- Valvira ei valvo potilasturvallisuutta vaan jättää ihmiset heitteille.

Kirjoitus julkaistiin Karjalaisessa lauantaina.

 

Lisää aiheesta:

Valvira: Potilaita hoidettava lääketieteellisin perustein

Lääkärit pelkäävat potilaiden puolesta

Sairaanhoitopiireissä erilaisia käytäntöjä

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi