Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Lääkärit pelkäävät potilaiden puolesta

  • Saija Kauhanen

Funktionaalisen lääketieteen yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja ravitsemushoitoihin erikoistunut lääkäri Erkki Antila sekä yleislääkäri Leena Furubacka arvioivat, että köyhimmät ja sairaimmat kilpirauhaspotilaat, joille tyroksiini ei sovi, jäävät jatkossa ilman hoitoa Suomessa.

- Valviran ajojahti ja viimeisin KHO:n päätös on johtanut siihen, etteivät yksityislääkäritkään kirjoita enää T3-lääkkeitä. Myös Kela-korvausten poistaminen näiltä lääkkeiltä heikentää potilaan asemaa.

Valvira rajoitti Antilan oikeuksia hoitaa kilpirauhaspotilaita toistaiseksi viime vuoden loppupuolella. Furubackan oikeuksia rajoitettiin helmikuun alussa.

Antilalla on erityisluvallisista T3-hormoneista hyötyneitä potilaita yli 300. Furubackalla on hoidossa noin sata potilasta puhtaasti kilpirauhasen takia. Antilan mukaan yksikään hänen potilaistaan ei ole valittanut tai kannellut hoidoista.

- Kantelun teki sisätautilääkäri, joka tapasi kesälomani aikana yhden potilaistani.

Furubackasta taas teki ilmoituksen kollega, joka epäilee hänen määräävän potilailleen ”kummallisia” lääkkeitä.

- Vahinkoraportteja ei ole ollut. Potilas, jonka nimeä oli käytetty, voi paremmin kuin koskaan.

Kantelun jälkeen Valvira keräsi pääkaupungin apteekeista Antilan määräämät reseptit ja vaati kymmenen potilaan sairauskertomukset. Myös Furubackan määräämiä reseptejä on kerätty.

- Näistä Valviran endokrinologiasiantuntija lausui, että puutteellisesti tutkimani potilaat ovat hysteerikkoja ja että olen määrännyt heille aiheettomia lääkkeitä ja vaarantanut heidän terveytensä, Antila sanoo.

Antila pitää ristiriitaisena sitä, ettei Valvira myönnä oppiriitaa.

- Miksi Valvira sitten kohdentaa tutkintansa juuri T3- tai eläinperäistä kilpirauhaslääkitystä määränneisiin lääkäreihin, ei tyroksiinilla tai muilla lääkkeillä potilaitaan hoitaviin?

Kaikkiaan Antila arvioi hoitaneensa 30 vuoden aikana tuhansia kilpirauhaspotilaita. Viimeiset kymmenen vuotta hän on ihmetellyt, miten iso osa ei tule toimeen pelkällä tyroksiinilla.

- Myös alan tutkimustieto kertoo, että vaikeimmilla kilpirauhaspotilailla on ongelmia myös muun terveytensä kanssa. On kroonisia infektioita, ylipainoa, ravintopuutoksia ja hormonaalisia häiriöitä myös lisämunuaiskuoren toiminnassa.

Hän korostaa, että tyroksiini on yhä ensisijainen kilpirauhasen vajaatoiminnan lääke. T3-hormoneja on yhdistelmävalmisteita ja synteettisiä, joita voidaan käyttää yhdessä tyroksiinin kanssa ja joskus harvoin yksinään.

- Erityisluvallisista ei ole koskaan tullut terveysongelmia. Päinvastoin ongelmat ovat hävinneet hoidon aikana, kun lääkitys on sovitettu yksiköllisesti.

Furubacka muistuttaa, että eritysluvalliset lääkkeet ovat myös Fimean mukaan turvallisimpia lääkkeitä, koska ne ovat ihmisen omia hormoneja. Annostus on ratkaiseva.

- Joitakin kertoja kokeilin T3-only-hoitoja, mutta se ei tuntunut sopivalta. Sen sijaan olen hoitanut potilaita, joilla pelkkä Thyroxin ei johda tuloksiin. Eli joko eläinperäiset lääkkeet tai Thyroxin ja T3.

Antila on valittanut Valviran päätöksestä Helsingin hallinto-oikeuteen. Myös Furubacka aikoo valittaa päätöksestä.

- Tässä tuhlataan yhteiskunnan varoja ja jätetään sadat, jopa tuhannet potilaat ilman hoitoa.

Kirjoitus julkaistiin Karjalaisessa lauantaina.

 

Lisää aiheesta:

Lääkäri ei saanut enää hoitaa 43-vuotiasta Maria

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi