Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kotimaa

Sairaanhoitopiireissä erilaisia käytäntöjä

  • Saija Kauhanen

Suomen Kilpirauhaspotilaat ry:n puheenjohtaja Marika Alanen pitää tilannetta hämmentävänä. Potilaat ovat epätietoisia, mistä saavat jatkossa apua ja lääkärit pelkäävät ottaa hoidettavakseen kilpirauhaspotilaita.

Erilaisten arvioiden mukaan 10-50 prosenttia kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavista ei voi hyvin pelkällä tyroksiinilla.

- Vajaatoimintaan syö lääkkeitä noin 300 000 suomalaista. Heistä noin 30 000-150 000 on sellaisia, joiden oireet eivät poistu tyroksiinilla. Liian usein heidät määritellään vain hysteerisiksi ja annetaan masennuslääkettä.

Alanen muistuttaa, että erityisluvalliset lääkkeet ovat laillisia lääkkeitä ja olivat aikanaan niitä ensimmäisiä kilpirauhaslääkkeitä.

- Potilaat ovat olleet niihin erittäin tyytyväisiä.

Suomen Endokrinologiyhdistys pyysi sosiaali- ja terveysministeriön palveluvalikoimaneuvostolta (Palko) lausuntoa T3-hormonin käytöstä marraskuussa 2014.

- Palko teetti nopealla aikataululla FinOhtalla kirjallisuuskatsauksen aiheesta. Sen tekijät Marjukka Mäkelä ja Tapani Keränen istuvat itse Palkossa. Tämän katsauksen perusteella T3-lääkkeet rajattiin pois palveluvalikoimasta viime keväänä.

Osa sairaanhoitopiireistä vetoaa nyt Palkon suositukseen ja kieltäytyy määräämästä tai uusimasta näitä lääkkeitä.

- Samalla vedotaan Endokrinologiyhdistyksen hoitosuositukseen, josta ainakin kaksi endokrinologia, Matti Välimäki ja Vesa Ilvesmäki, on julkisesti irtisanoutunut. Me hämmästelemme, mikä on lausunnon ja suosituksen ero.

Alasen mukaan tilanne on ollut jo pitkään se, että erityisluvallisia lääkkeitä tilataan Saksasta kansainvälisillä resepteillä, koska lääkärit eivät uskalla kirjoittaa reseptejä suomalaisiin apteekkeihin.

- Pahinta on, että lääkkeet haetaan ulkomailta ja annostellaan itse. Joukossa saattaa olla sellaisiakin, jotka eivät edes tarvitse T3-lääkettä.

Yhdistys epäilee Valviraa toimivallan ylittämisestä.

Potilasaktiivien perustama nettiadressi, jossa puolustetaan oikeutensa menettäneitä lääkäreitä, on kerännyt jo yli 12 400 nimeä.

Kirjoitus julkaistiin Karjalaisessa lauantaina.

Lisää aiheesta: Lääkäri ei saanut enää hoitaa 43-vuotiasta Maria

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi