Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kulttuuri

Sinnikkäästi poppaava Ukkosmaine julkaisi jo kuudennen pitkäsoiton - tänään keikka Kerubissa

 • Suonna Kononen

Lasse Turusen ja Ville Karttusen Ukkosmaine-duo julkaisi vastikään kuudennen albuminsa Ihan ok! Cd tarjottelee Ukkosmaine-kaanoniin muun muassa sellaisia uusia kappaleita kuin Alatko oleen mun kaa, Harmaasta hassuuteen, Mattolaituri ja Näppylähanskantie.

Maalis-huhtikuussa soitellaan levyn tiimoilta keikkoja, ja kiertue alkaa tänään parivaljakon vanhasta kotikaupungista. Karjalainen soitti Turuselle (s. 1981) Helsinkiin Joensuun-reissun alla ja kyseli pikaiset kuulumiset.

Maailma on näyttänyt taas kyntensä Brysselin terrori-iskujen muodossa. Miltä rajut uutiset kuulostivat henkilöstä, joka yrittää tarjota maailmalle rakkautta ja kauniita asioita poptaiteellaan?

Hyvä kysymys. On edelleen pidettävä energia positiivisena. Tällaisessa maailmassa täytyy muistaa pitää omia puoliaan, pitää yllä suvaitsevaisuuden ja avoimuuden ilmapiiriä, olla hyvänä esimerkkinä.

Olisiko Turunen nuorena niinivaaralaisena 2000-luvun alun Joensuussa uskonut, että Ukkosmaineesta tuli näinkin pitkäikäinen juttu?

En olisi uskonut, en todellakaan. Kuudes levymmehän tämä on laskutavasta riippuen. Vielä 12 vuoden jälkeen bändin perustamisesta julkaistaan uutta musiikkia.

Ukkosmaine tuntui löytävän pohjoiskarjalaisessa musiikkikentässä nichensä puolivahingossa – siis ei Hassisen Koneen, Mana Manan ja Kumikamelin synkkää, tummaa ja nyrjähtänyttä menoa, vaan pikemminkin päinvastoin omassa pinkinvärisessä genressä. Oliko korjausliike tietoinen?

Emme me millään tavalla tietoisesti lähteneet luomaan esimerkiksi mitään piristystä toisiin tekijöihin verrattuna. Musiikki muotoutui iteksiään tällaiseksi omien diggailun kohteiden ja esikuvien kautta.

Saako Ukkosmaine koskaan suoraa palautetta Kotiteollisuus-paitaisilta ihmisiltä, jotka ottavat musiikkinsa mieluiten raskaana ja tummanpuhuvana, perinteisempää mieskuvaa välittäen?

Olen tyytyväinen siitä, jos voimme antaa miehisyydestä erilaisen kuvan kuin Jouni Hynynen – vaikka hänenkin kuvansa on ihan hauska kuva, ei siinä mitään. Mikäs se kysymys oli?

Ei sillä ole väliä, vastaushan oli hyvä. Olette vuoden 2013 Pallosalama-levyn jälkeen saaneet purkaa paineita omissa projekteissanne. Minkälainen oli mielestäsi Ville Karttusen soololevy Lätäkköarkisto?

Paljon sitä tuli minullakin kuunneltua. Se levy tulee lähelle, kun tuntee tekijän tosi hyvin. Jäävihän minä olen niistä biiseistä sanomaan mitään, vaikka ne Villen ovatkin.

Millainen mieli jäi oman yhtyeesi Pihkan ja Myrskyn tuplalevyprojektista? Se olisi varmasti voinut saavuttaa enemmänkin julkisuutta.

Olen pettynyt, ettei se sen enempää saanut näkyvyyttä. Toisaalta levyt rahoitettiin täysin Mesenaatti-kampanjalla. Olimme omillamme jo ennen julkaisua. Sain toteuttaa ison haaveeni levymammutin tekemisestä The Whon ja muiden fanitusteni kohteiden rock-oopperoiden tyyliin. Se, että tuollainen levyprojekti on tehty, on minulle tärkeämpää kuin suuri kaupallinen näkyvyys.

Ukkosmaine tänään torstaina Joensuun Levy-Eskoissa kello 17 ja Kerubissa kello 22.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 3. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. "Se on hieno hetki, kun leivän laittaa vihdoin uuniin ja höyry alkaa nousta" – Kotileipurin Herkkupaja ei pyynnöistä huolimatta toimita…

  TILAAJILLE 
 6. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 7. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 8. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta seksuaalirikosjutussa – Hyväksikäyttöepäily: Viihdetaiteilija ja hieroja harrastivat seksiä, lapsi otti kuvia

 • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
 • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa