Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
Kulttuuri

Caravaggion kadonnut mestariteos löytyi ullakolta - arvo 120 miljoonaa euroa

  • Karjalainen
Asiantuntijat uskova, että ranskalaistalon ullakolta on löytynyt aiemmin tuntematon Caravaggion maalaus. Renessanssimestarin maalaus löytyi kaksi vuotta sitten Ranskan Toulousen liepeillä sijaitsevan talon vintiltä, kun talon asukkaat lähtivät tutkimaan syytä vuotavalle katolle.

Kahden vuoden ajan teosta tutkinut ja sen puhdistanut asiantuntija Eric Turquin uskoo teoksen olevan aito.

- Valo ja energia ovat tyypillisiä Caravaggiolle. Se on tehty virheettömästi, vakaalla kädellä ja tyyli on kuvallinen, nämä tekevät siitä aidon, Turquin sanoi The Guardianin mukaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Turquin arvioi 400 vuotta vanhan Judit leikkaa Holoferneen pään irti -teoksen arvon olevan 120 miljoonaa euroa. Asiantuntijat uskovat, että teos on maalattu vuosien 1600-1610 välillä. Teoksen arvellaan kadonneen noin sata vuotta maalaamisen jälkeen.

Caravaggio on tehnyt samasta aiheesta toisenkin teoksen, joka löydettiin 1950-luvulla.

Ranskan kulttuuriministeriö on kieltänyt maalauksen viemisen pois maasta, jotta teosta voidaan tutkia Ranskassa. Kielto on voimassa 30 kuukautta.

The Guardianin mukaan Louvren museon asiantuntijat ovat jo tutkineet teosta jo kolmen viikon ajan. Jos teos osoittautuu todella aidoksi, on Ranskan hallituksella BBC:n mukaan oikeus ostaa se itselleen.

Turquin esitteli teoksen yleisölle tiistaina. Hän myönsi BBC:n mukaan, ettei 144 senttimetriä korkean ja 175 senttimetriä leveän maalauksen tekijästä päästä varmaankaan koskaan yksimielisyyteen. Osa asiantuntijoista uskoo, että teoksen tekijä saattaisi olla Caravaggion oppilas Louis Finson.

Italialainen taidemaalari Caravaggio, oikealta nimeltään Michelangelo Merisi, eli vuosina 1571-1610. Milanossa syntynyt taitelija on tunnettu tummasävyisistä ja uskonnollisista teoksistaan.

Lähteet:

BBC

The Guardian

http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-36024865

http://www.theguardian.com/artanddesign/2016/apr/12/lost-caravaggio-causes-rift-in-art-world

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi