Torstai, 24.9.2020 
Alvar, Auno
Kulttuuri

Suomen Kulttuurirahasto vie kahdeksasluokkalaiset kokemaan taidetta

  • STT
Kahdeksasluokkalaisia viedään hankkeessa museoihin, teattereihin ja konsertteihin. Lehtikuva / Aku Häyrynen Kahdeksasluokkalaisia viedään hankkeessa museoihin, teattereihin ja konsertteihin. Lehtikuva / Aku Häyrynen
Suomen kahdeksasluokkalaiset pääsevät itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi tutustumaan taiteeseen. Suomen Kulttuurirahasto käynnistää ensi vuoden syksyllä kolmen vuoden mittaisen hankkeen, jossa kahdeksasluokkalaisia viedään museoihin, teattereihin ja konsertteihin.

Taidetestaajat-hanke tavoittaa kaikkiaan noin 200 000 ihmistä, ja sen kustannukset ovat arviolta 15-20 miljoonaa euroa. Kyseessä on Kulttuurirahaston kaikkien aikojen suurin yksittäinen hanke.

- Halusimme juhlistaa Suomen 100-vuotisjuhlaa hankkeella, joka koskisi mahdollisimman monia suomalaisia. Tätä kautta saadaan hanke jokaiseen Suomen kylään, kertoo Kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kulttuurirahaston tukemia vierailuja on tarkoitus tehdä kaksi, toinen kotimaakuntaan ja toinen muualle Suomeen. Rahasto maksaa matkat ja pääsyliput. Hanke ei rajoitu vain vierailujen järjestämiseen, sillä nuoret pääsevät arvioimaan kokemustaan sosiaalisessa mediassa ja keskustelemaan siitä taiteen tekijöiden kanssa.

Koulut pääsevät hakemaan hankkeeseen mukaan ensi keväänä. Taidelaitokset voivat ilmoittautua ottamaan nuoria vieraita vastaan heti vapun jälkeen.

Ajatus on, että hankkeen kautta taidelaitokset saisivat apua ohjelmistonsa suunnitteluun.

- Laitokset voivat tästä saada rehellistä lahjomatonta palautetta mikä toimii ja mikä ei, Arjava sanoo.

Toiveena on, että kahdeksasluokkalaisten kokemuksia ja taide-elämyksistä antamaa palautetta seurattaisiin laajemminkin.

Esimerkiksi Kansallisteatterissa hanketta pidetään kiinnostavana mahdollisuutena.

- Kansallisteatterin tarjonnassa 14-15-vuotiaat ovat usein jääneet katveeseen, joten haluamme kehittää myös heitä kiinnostavaa ohjelmistoa. Samalla pääsemme tiiviimpään vuorovaikutukseen nuoren teatteriyleisön kanssa, sanoo pääjohtaja Mika Myllyaho Kansallisteatterista.

Kulttuurirahasto on teettänyt yläasteen rehtoreille kyselyn, jonka mukaan lähes kaikki järjestäisivät oppilaille lisää taidekäyntejä, jos kustannukset olisivat halvemmat. Nykyisin monet koulut saavat tehtyä vain yhden taidevierailun lukuvuoden aikana. Lähes puolet rehtoreista arvioi, että taidekäynnit ovat vähentyneet viime vuosina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi