Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kulttuuri

Ateneum osti Schjerfbeckin Omakuvan vuodelta 1912

  • STT
Helene Schjerfbeck maalasi omakuvansa samana vuonna, jolloin hän täytti 50 vuotta. LEHTIKUVA/HANDOUT/Ateneum Helene Schjerfbeck maalasi omakuvansa samana vuonna, jolloin hän täytti 50 vuotta. LEHTIKUVA/HANDOUT/Ateneum
Ateneumin taidemuseo on hankkinut kokoelmaansa taidemaalari Helene Schjerfbeckin Omakuvan vuodelta 1912. Taidemuseon mukaan teos hankittiin Suomen Kulttuurirahastoon kuuluvan Yrjö ja Nanny Kauniston rahaston varoilla suomalaisesta yksityisomistuksesta. Ateneum kuvailee teoksen ostoa vuoden suurhankinnaksi.

Museonjohtaja Susanna Petterssonin mukaan kokoelman kartuttamiselle on olennaista, että museolla on käytössään vuotuisen hankintamäärärahan lisäksi myös muita välineitä.

- Kokoelman kannalta merkittävät teokset tulevat usein vastaan nopealla aikataululla, ja museolla täytyy olla mahdollisuus reagoida. Kauniston rahasto on loistava esimerkki siitä, mitä lahjoitusvarojen korkotuotoilla voidaan saada aikaiseksi, Pettersson sanoi tiedotteessa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ateneumin oma vuotuinen hankintamääräraha on hieman alle 200 000 euroa.

Helsinkiläinen lääkäripariskunta Yrjö ja Nanny Kaunisto keräsi poikkeuksellisen merkittävän taidekokoelman. Keväällä 2004 kokoelman kaikki 78 teosta liitettiin Ateneumin taidemuseon kokoelmaan Nanny Kauniston osoittamana lahjoituksena. Kokoelma sisältää useita Schjerfbeckin töitä.

Schjerfbeckin Omakuva vuodelta 1912 on esillä maaliskuussa avautuneessa Suomen taiteen tarina -näyttelyssä. Ateneumin taidemuseolla on maailman kattavin Helene Schjerfbeckin teosten kokoelma.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa