Perjantai, 25.9.2020 
Kullervo
Kulttuuri

Maailman rankin ja kiistanalaisin elokuva esitetään viikonloppuna - kiellettiin yli 50 maassa

  • Karita Hentunen

Ghost of Cinemaressa tarjoaa jälleen todellisia herkkupaloja kauhuelokuvien ystäville viikonloppuna elokuvateatterikeskus Tapiossa.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä järjestettävän tapahtuman avaa The VVitch: A New-England Folktale, joka ei tule Suomessa normaaliin teatterilevitykseen lainkaan. Ohjaaja Robert Eggers voitti legendaarisella Sundancen elokuvafestivaalilla parhaan ohjaajan palkinnon.

Tommy Wiseaun suuri teos The Room (2003) on puolestaan muodostunut yhdeksi 2000-luvun populaarikulttuurin merkkiteoksista, jolle on irvailtu jopa Simpsoneissa asti. Elokuvan ohjaaja ja pääosan esittäjä Wiseau on kruunattu tämän teoksen ansiosta eräänlaiseksi uuden vuosituhannen Ed Woodiksi.

Yön kahden ensimmäisen elokuvan jälkeen herkimpien katsojien kannattaa suunnata nukkumaan, sillä luvassa on kolmen elokuvan setti äärimmäisen armotonta tykitystä. Ilkeistä elokuvistaan tunnetun Eli Rothin The Green Inferno on verinen kunnianosoitus 1970–80-lukujen italialaisille kannibaalikauhuelokuville.

Muutaman vuoden takaiseen A Serbian Filmiin verrattu meksikolainen Atroz pyrkii järkyttämään kuvastollaan täysin itsetarkoituksellisesti ja ylittämään itsensä rujossa sikailussa kerta toisensa jälkeen. Atroz sai kotimaan ensi-iltansa viime syksynä Latinalaisen Amerikan tärkeimpiin lukeutuvassa genre-elokuvatapahtumassa Morbidossa. Festivaalijärjestäjät totesivat julkisesti sen olevan teos, jota kenenkään ei ole syytä katsoa. Mutta kuinka ollakaan elokuva voitti festivaalin yleisöpalkinnon.

Yön päättää yksiselitteisesti maailman rankin ja kiistanalaisin elokuva, maailmaa vuonna 1980 järisyttänyt Cannibal Holocaust. Elokuva kiellettiin Italiassa 10 päivässä ensi-illan jälkeen, ja myöhemmin yli 50 maassa. Ohjaaja Ruggero Deodato joutui oikeuteen vastaamaan tekosistaan.

Tarkoitushakuisesta raakuudestaan ja iljettävyydestään huolimatta Cannibal Holocaust ei ole roskaelokuva, vaan piinaava mestariteos, jossa huikeat elokuvakerronnalliset ratkaisut yhdistyvät Riz Ortolanin kauniiseen musiikkiin.

Ghost of Cinemaren järjestää Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys yhteistyössä Savon Kinot Oy:n ja Night Visions -festivaalin kanssa.

Tapahtuman ikäraja on K18. Elokuvissa ei ole suomenkielistä tekstitystä, Atroz on tekstitetty englanniksi. Aikataulu ja lisätietoa elokuvista Cinemaren facebook-sivulta ja osoitteesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi