Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
Kulttuuri

Kommentti: Vaisut viisut - "Eipä ollut yllätys" ja "Mitäs minä sanoin"

  • Iida Muhonen

Euroviisujen ympärille ei ehtinyt muodostua oikeastaan edes kunnon huumaa ennen kuin Suomi oli jo ulkona kisoista. Taas.

Sandhjaa ja Sing it away -kappaletta ei kuulla viisujen finaalissa lauantaina. Ei kuultu viime vuonna Pertti Kurikan Nimipäiviäkään. Kunhan muistutin.

 Sandhjan vahvuutena pidettiin positiivisuutta. Ylen kommentaattorin Mikko Silvennoisen mielestä näiden viisujen tärkeintä antia olikin se, että Eurooppa näki hymyileviä suomalaisia. Toivottavasti voittoa ei yritetty rakentaa tuon yllätysmomentin varaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Positiivista on ainakin se, ettei edustajamme jäänyt selittelemään karsiutumistaan. Huonon menestyksen olisi voinut yrittää pistää esimerkiksi esiintymisjärjestyksen piikkiin. Sandhja avasi Euroviisut esiintymällä semifinaalissa ensimmäisenä.

- Luulen, että jos tekee hyvän suorituksen, niin ei ole mitään merkitystä, millä sijalla on tai onko mukana finaalissa, Sandhja sanoi esityksensä jälkeen STT:lle.

Yleensä kilpailuihin lähdetään voittamaan, siksi Suomen viisuhistoria ei olekaan mieltä ylentävää muisteltavaa. Karsintoihin karahtamisia, viimeisiä sijoja ja nollat pistetaulussa.

Peruspessimisti Suomesta varautui tämän vuoden viisupettymykseen kailottamalla sosiaalisessa mediassa jo aikaa sitten, ettei Sandhja tule voittamaan, koska ei vain tule.

Jälkiviisas peruspessimisti naputti heti semifinaalin jälkeen julki "ei yllättänyt" tai "mitäs minä sanoin" -sisältöisen viestin.

Suomessa on totuttu Euroviisujen(kin) kohdalla siihen, että "hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni ja sisukas Suomi".

Ehkä voimme vain hyväksyä sen, etteivät Euroviisut ole Suomen juttu. Suomalaisten vahvuus ei selvästikään ole laulaa rauhasta ja rakkaudesta. Suomalaiset eivät ole parhaimmillaan esittäessään pliisuksi hiottuja tanssikuvioita.

Suomalaiset ovat huonoja haistelemaan Euroopan tuulia. Suomi menee viisuihin diskojytällä silloin, kun se on liian myöhäistä ollakseen enää trendikästä, mutta kuitenkin liian aikaista tullakseen uudelleen muotiin. Kisaan lähdetään laulamaan balladia vuonna, jona kaivataan rähinää ja ränttätänttää. Tai iskelmää, kun pitäisi rokata.

Ruotsalaiset ovat haistelussa eksperttejä. Siksi naapurimaan musiikkinikkarit värkkäävät kaikkien muidenkin maiden viisubiisit. Suomalaiset ovat viisuihin aina liian erikoisia tai liian tavallisia. Paitsi silloin kerran, kun voitettiin.

Suomalaisen kansallistunteen kohottamisessa kannattaakin keskittyä sellaisiin asioihin, jotka todella osaamme ja joissa voimme pärjätä.

Käynnissä on nimittäin toinenkin maiden välinen turnaus, jossa on huomattavasti todennäköisempää pärjätä kuin viisuissa.

Siinä turnauksessa Suomi on sentään voittanut kultaa kahdesti.

Lisää aiheesta: Sandhja euroviisuesityksestään: Ei jännittänyt enää

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi