Torstai, 21.1.2021 
Oona, Netta, Aune
Kulttuuri

Ruotsi ainoa Pohjoismaa Euroviisujen finaalissa

  • STT
Norjan euroviisuedustaja Agnete pyyhki pettymyksen kyyneleitä, kun selvisi, että hän putosi finaalista. LEHTIKUVA/AFP/TT/MAJA SUSLIN Norjan euroviisuedustaja Agnete pyyhki pettymyksen kyyneleitä, kun selvisi, että hän putosi finaalista. LEHTIKUVA/AFP/TT/MAJA SUSLIN
Eurovision laulukilpailun finaaliin etenivät toisesta semifinaalista Latvia, Georgia, Bulgaria, Australia, Ukraina, Serbia, Puola, Israel, Liettua ja Belgia. Illan semifinaalissa putosivat jatkosta muiden muassa Norja ja Tanska, joten viisuvoitosta on mukana kisaamassa vain yksi Pohjoismaa, kisaisäntä Ruotsi.

Ruotsi pääsi suoraan viisufinaaliin, koska se on Euroviisujen viime vuoden voittaja.

Illan karsinnassa jatkoon menneistä lauluista on etukäteen arvioitu finaalin menestyjiksi ainakin Australian Dami Imin sävelmää Sound of Silence sekä Ukrainan Jamalan dramaattista kappaletta 1944.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Ukrainan kisakappale on myös tämän vuoden Euroviisujen kiistakapula. Tataarien jälkeläinen Jamala laulaa sanoituksessa siitä, kuinka Stalin pakkosiirrätti vuonna 1944 tataareja Mustanmeren rannalta Aasiaan. Vaikka poliittiset kannanotot ovat Euroviisujen kappaleissa kiellettyjä, osittain englanninkielisen laulun sanat ovat siinä määrin viitteelliset että se hyväksyttiin mukaan kisaan.

Venäjällä on oltu hyvin närkästyneitä Ukrainan edustussävelmästä.

Venäjä eräs suosikeista

Ensimmäisestä semifinaalista jatkoon etenivät Venäjä, Azerbaidzhan, Alankomaat, Unkari, Kroatia, Itävalta, Armenia, Tshekki, Kypros ja Malta. Tuon semifinaalin hitiksi rankattiin Venäjän Sergei Lazarevin You Are The Only One.

Suomea tämän vuoden Euroviisuissa edustanut Sandhja karsiutui jatkosta ensimmäisessä semifinaalissa. Sandhjan laulun nimi oli Sing It Away.

Jatkoon päässeet kappaleet valittiin semifinaaleissa kunkin maan kisajuryn ja yleisöäänien yhteistuloksella.

Myös Euroviisujen viisi suurinta rahoittajamaata Ranska, Saksa, Espanja, Italia ja Britannia pääsevät suoraan finaaliin.

Euroviisujen loppukilpailu mitellään Tukholman Globenissa lauantai-iltana. Eurovision laulukilpailu järjestetään nyt 61. kerran.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi