Keskiviikko, 27.1.2021 
Viljo
Kulttuuri

EU-komissio haluaa eurooppalaiskiintiön Netflixiin

  • STT-AFP
EU haluaa lisää eurooppalaista sisältöä suosittuihin suoratoistopalveluihin. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen EU haluaa lisää eurooppalaista sisältöä suosittuihin suoratoistopalveluihin. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen
EU:n komissio haluaa, että amerikkalaiset viihteen suoratoistopalvelut sisällyttävät Euroopan tarjontaansa vähintään viidenneksen eurooppalaisia tv-sarjoja ja elokuvia. Yli puolet EU-maista on jo säätänyt palveluille kansallisia kiintiöitä eurooppalaisen tuotannon tarjoamiseen. Suomessa kiintiöitä ei ole käytössä.

Vastedes EU-maat voisivat myös vaatia, että osa suoratoistopalveluiden saamista tuotoista käytettäisiin eurooppalaisen tuotannon edistämiseen.

"Kaikille samat säännöt"

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Suurimpia Euroopassakin toimivia amerikkalaisia elokuvien ja tv-sarjojen suoratoistopalveluja ovat Netflix ja Amazon.

Komission tavoitteena on vähentää Hollywood-tuotantojen ylivaltaa viihdemarkkinoilla. Suoratoistopalvelut halutaan myös tuoda samalle viivalle eurooppalaisten televisioyhtiöiden kanssa, jotka joutuvat noudattamaan EU-sääntöjä eurooppalaisen sisällön vähimmäismääristä.

EU:n digitaalisista sisämarkkinoista vastaava EU-komission varapuheenjohtaja Andrus Ansip sanoi Cannesin filmijuhlilla viime viikolla, että EU:n säännöt kaipaavat uudistamista.

- Mutta tässä on kyse myös siitä, että kaikkien tulee pelata samoilla säännöillä, Ansip sanoi.

Digitaalista protektionismia?

Osa europarlamenttiedustajista on arvostellut komission aikeita digitaaliseksi protektionismiksi. Tullakseen voimaan suunnitelmat vaativat EU-parlamentin ja asioista vastaavien ministerien hyväksynnän.

- EU-komissio ei taaskaan ymmärrä, miten digitaalinen maailma toimii. Tilauspalvelujen, kuten Netflixin ja Amazonin, pitäisi miettiä vain yhtä asiaa sisältöjä valitessaan: sitä, mitä ihmiset haluavat katsoa, sanoi brittiedustaja Daniel Dalton.

Netflix on ilmoittanut vastustavansa kiintiöitä ja maksuja. Yhtiö haluaisi sen sijaan keskittyä omien sisältöjensä kehittämiseen - myös Euroopassa. Tässä kuussa yhtiö julkisti ensimmäisen suuren ranskankielisen tuotantonsa, Marseille-nimisen tv-sarjan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi