Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
Kulttuuri

Risto Lång selätti seitsemän vuoden helvetin – ja tanssii taas

  • Karita Hentunen
Reilusti koreileva pyörätuolitanssija Risto Lång on esiintynyt myös mallina. Hänestä otettuja eroottissävyisiä kuvia on ollut esillä myös Taidekeskus Kiasman näyttelyssä. Reilusti koreileva pyörätuolitanssija Risto Lång on esiintynyt myös mallina. Hänestä otettuja eroottissävyisiä kuvia on ollut esillä myös Taidekeskus Kiasman näyttelyssä.

Pyörätuolitanssijana tunnettu joensuulainen Risto Lång sai hiljattain Moskovassa pidetyssä Philanthropist International -palkintogaalassa palkinnon 20-vuotisesta taiteilijaurastaan.

Palkinto ei olisi voinut tulla sopivampaan aikaan. Reilu vuosi sitten Lång nimittäin laittoi korkin kiinni ja päätti nousta seitsemän vuoden helvetistä. Elämäntyöpalkintoa hän pitääkin myös palkintona uuden elämänsä alusta.

Långin alamäki alkoi avioerosta – olkoonkin, että siihen päädyttiin ex-vaimon kanssa yhteistuumin. Eron jälkeen terveys petti.

– Ihan totaalisesti. Tuli parantumattomia säärihaavoja, oli hengenlähtökin lähellä. Tuli munuaiskiviä, uniapnea ja astma. Kaikenlaista.

– Sääriamputaatio tehtiin molempiin jalkoihin 2012, Lång tilittää.

Suurin ongelma, joka vaikutti tanssiin ja elämiseen ylipäätään, tuli olkapäähän. Kahteen vuoteen Lång ei voinut kättään juuri liikuttaa.

Se oli kova pala miehelle, joka on saanut elämäänsä niin paljon sisältöä tanssista, musiikista ja esiintymisestä. Lång sairastui keskivaikeaan masennukseen. Myös viina astui voimakkaasti kuvaan mukaan.

Moni yritti Långia auttaa, mutta mies korostaa, että lopulta päätös pohjalta nousemisesta oli tehtävä itse. Vuosi ja neljä kuukautta sitten Lång sai soiton, jossa kerrottiin hänen päässeen henkilökohtaiseen velkasaneeraukseen.

– Silloin minulla napsahti. Hyvällä tavalla. Päätin, että tätä minä en mokaa. Tuo litku ei minnuu tapa.

Lång ei enää pulloon tarttunut. Pikku hiljaa vanha iloinen Risto on tullut takaisin. Tänä kesänä hän tanssii taas myös yleisölle.

Lue lisää aiheesta torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi