Torstai, 24.1.2019 
Senja
Kulttuuri

Yli kolmesataa puhaltajaa ja viisi orkesteria

  • Hanneliina Kajo
Arrigo Christian Blom johti c-orkesterin eli keskitason soittajien avaruusteemaista konserttiosuutta. Arrigo Christian Blom johti c-orkesterin eli keskitason soittajien avaruusteemaista konserttiosuutta.

Kun kahdeksankymmentä puhaltajaa lyömäsoittajineen kajauttaa ilmoille Star Wars -elokuvan teeman ensisävelet, herää huonokorvaisinkin kuuntelija. Ruskatröötän sunnuntainen loppukonsertti oli puhallinmusiikin juhlaa, kun kaikki 350 soittajaa pääsivät esiintymään viidessä eri orkesterissa. Ohjelmistossa oli niin Possujen avaruusseikkailua kuin bluesia, rokkia ja Tsaikovskia.

Tapahtuma alkoi – ja sen myötä heti harjoituksetkin – perjantai-iltana.

– Sormet ja huulet verillä on soitettu aamusta iltaan. Ei tämä helppoa ole, kuvaili b-orkesterin kapellimestari Hanna Lehtonen, joskin hymyssä suin.

Eri puolilla Itä-Suomea järjestettävä Ruskatrööttä vietti 20-vuotisjuhlia, ja teemasäveltäjänä oli tänä vuonna vääksyläinen Kari Karjalainen. Hän sävelsi jokaiselle orkesterille vähintään yhden kappaleen, eikä tehtävä ollut helppo, sillä e-orkesterissa oli mukana vasta-alkajia ja a-orkesterissa ammattimuusikoiksi opiskelevia.

– Lähtökohtani oli, ettei mikään saa olla teknisesti ylivoimaista soittajalle, ettei into latistu, Karjalainen pohti.

Ruskatröötän yksi tarkoitus on saada teemasäveltäjän myötä uutta puhallinmusiikkia kentälle. Lisäksi alan ihmiset tutustuvat toisiinsa, kun joka vuosi orkestereiden kapellimestareina toimivat eri ihmiset.

Ruskatröötän pääjärjestäjänä toimi Keski-Karjalan musiikkiyhdistys ry yhteistyössä musiikkiopiston ja Kiteen kaupungin kanssa. Kun mukaan lasketaan huoltajat ja toimitsijat, vietti yli neljä sataa henkeä pääasiassa Itä-Suomen alueelta viikonloppua Kiteen koulukeskuksella.

– Tämä osoittaa, että tapahtuma on tarpeellinen. Nuorimmat ovat alle kouluikäisiä, mutta tänä vuonna on paljon aikuisiakin soittamassa, Keski-Karjalan musiikkiopiston rehtori Sirkka-Liisa Röppänen kertoi.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

 

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa