Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Suomalaisen kirjallisuuden vienti uuteen ennätykseen

Suomalaisen kirjallisuusviennin arvo nousi viime vuonna kahdeksan prosenttia vuotta aiemmasta 2,34 miljoonaan euroon ja ylsi siten uuteen ennätykseen, kertoo Kirjallisuuden vientikeskus Fili.

Filin mukaan suurin nousu kirjallisuusviennin bruttotuloissa tapahtui vuosien 2011 ja 2012 välillä, peräti 57 prosenttia. Sen jälkeen taso pysyi reilussa kahdessa miljoonassa eurossa, kunnes viime vuonna paukahti ennätys. Luvut käyvät ilmi selvityksestä, jolla on mitattu suomalaisen kirjallisuusviennin markkina-arvoa vuosina 2011-2015.

Selvityksessä on laskettu tuloja suomalaisten kirjojen julkaisuoikeuksien myynnistä ulkomaille. Luvut on saatu kotimaisilta kustantajilta ja oikeuksien myyjiltä. Todellista arvoa kasvattavat ulkomaisten agenttien myymät suomalaisteosten oikeudet, joita selvitys ei mittaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kirjallisuusviennin kärjessä ovat vuorotelleet kaunokirjallisuus sekä lasten- ja nuortenkirjallisuus. Viime vuonna ykköseksi nousi kaunokirjallisuus 49 prosentin osuudellaan ja toiseksi ensi kertaa tietokirjallisuus 31 prosentillaan. Viennin kohdemaista Saksa on pysynyt tärkeänä vuodesta toiseen. Toiseksi on noussut englanninkielinen markkina-alue eli käytännössä USA ja Iso-Britannia.

Selvityksen taustalla on viisivuotinen hanke, jonka päätavoitteisiin kuului nostaa Suomen kirjallisuusvienti pysyvästi korkeammalle tasolle.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi