Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Kulttuuri

Vesa-Matti Loiri levytti viimeisen albuminsa

  • STT
Loiri kertoo pitävästä uudesta levystään kovasti. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Loiri kertoo pitävästä uudesta levystään kovasti. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Taiteilija Vesa-Matti Loiri arvelee, että huomenna ilmestyvä Pyhät tekstit -albumi jää hänen viimeiseksi levykseen. Kiertueilla esiintymistä Loiri (s. 1945) aikoo kuitenkin jatkaa vielä lähivuosina.

- Kyllä sitten täytyisi tulla erittäin kovaa kamaa (levytettäväksi), joka ylittäisi sen kynnyksen tässä iässä. Pidän tästä levystä niin kovasti. En näe enää oikein mitään syytä tehdä uusia levyjä, Loiri kertoo STT:lle.

Islannissa äänitetty levy pitää sisällään mukaelmia uskonnollisista ja hengellisistä teksteistä, jotka kumpuavat useista eri uskonnoista ja elämänfilosofioista. Levyyn on ammennettu niin Raamatusta, Koraanista kuin Kalevalastakin. Sävellykset sekä lyriikoiden lopulliset muodot ovat laulaja-lauluntekijä Timo Kiiskisen käsialaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Loiri itse ehdotti ensin, että Pyhät tekstit -levyn nimeksi olisi tullut Perintö.

- Mutta sitten alkoi itseäkin nolostuttaa se. Sehän olisi täysin egoistinen nimi - minunko perintöni, kenelle? Aika itsekäs ajatus.

Loiri ei määrittele itseään uskonnolliseksi, eikä hän tunnusta mitään uskontoa. Suurista maailmanuskonnoista läheisimmiltä hänestä tuntuvat buddhalaisuus ja hindulaisuus. Hän uskoo, että kaikki suuret opettajat ja ajattelijat puhuvat lopulta samoista asioista.

- Ajattelen karmallisesti, uskon karmaan, mutta en kuulu mihinkään (yhteisöön). Olen ollut Intiassa parissa sellaisessa palaverissa, joista oli pakko päästä livahtamaan salaa pois. Siellä oli joku guru, ja se oli ihan hirveää kuunneltavaa.

Taiteilija uskoo, että kuolemassa on paljon samaa kuin syntymässä.

- Ensin ihminen on lapsivedessä, äidin vatsassa, ja sitten yhtäkkiä se kuolee tänne elämään. Sitä lyödään vielä perseelle, että tulisi huuto. Samalla tavalla ajattelen kuolemasta. Kuolemanpelkoa ei ole.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi