Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Joensuulaislähtöinen Suvi Piiroinen on uusi itäinen dekkaristi - "Kadonneet ovat aina kiehtoneet"

- Toivon pääseväni vielä joskus takaisin Joensuuhun. Suvi Piiroinen poikkesi vanhassa kotikaupungissaan marraskuussa. - Toivon pääseväni vielä joskus takaisin Joensuuhun. Suvi Piiroinen poikkesi vanhassa kotikaupungissaan marraskuussa.

Pohjois-Karjala porskuttaa edelleen dekkarimaakuntana. Tänäkin syksynä genrestä nousi esiin uusi tekijä, joensuulais-juukalainen, Kuopioon englannin- ja ruotsinopettajan töiden perässä muuttanut Suvi Piiroinen.

Piiroiselle itselleenkin esikoiskirjailijuus on kuulemma yllättävä olotila, ei siis esimerkiksi täyttynyt lapsuudenhaave.

– Kun palautin gradun vuonna 2013, oli olo, että haluan kirjoittaa lisää. Gradun teko ei ollut mitään pakkopullaa, kun olin päässyt tekstintekoon kunnolla käsiksi.

– Minulla ei ollut ideaakaan romaanista, mutta näin unen, jossa oli tämän esikoiseni kehikko. Kirjoitin sen yöllä talteen sudokuvihkoni reunaan ja rupesin myöhemmin kehittämään ideaa. Kirjoittamisen otin tosissaan. En halunnut täyttää harrastuksekseni pöytälaatikkoa. Käsikirjoitus lähti kesällä 2015 20 kustantamoon, kaksi kiinnostui.

Suvi Piiroisen opettajatausta näkyy siinä, että osa Pahaa paremman miljöötä ovat koulu ja opettajanhuone.

– Ne tulivat automaattisesti mukaan. Ovathan ne minulle tuttua ja omaa, toisin kuin vaikka joku poliisintyö.

Pahaa parempi rakentuu oletettavasti aika monen vanhemman perushuolen ympärille. Jos lapsen harrastuskuskauksissa menisikin joku perustavanlaatuisesti pieleen?

– Lapsen katoaminen on aina järkyttävä asia, tiedän, vaikkei minulla omaa lasta olekaan. Kadonneet ovat aina kiehtoneet minua. Jos tulee jokin katoamisuutinen, luen näistä tapauksista kaiken. En tiedä, mistä tämä tulee, Piiroinen ihmettelee.

– Itsekin itkin välillä kirjoittaessani, eläydyin niin voimakkaasti.

Piiroinen paikallistaa tapahtumansa Joensuuhun. Kaupungin halki virtaava joki on tärkeässä symbolisessa roolissa.

Lue koko juttu torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi