Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Jake Nyman: En tiedä ketään joka voisi hypätä Cohenin saappaisiin

Leonard Cohen esiintyi Suomessa seitsemän kertaa, viimeisin esiintyminen oli nelisen vuotta sitten Töölön jalkapallostadionilla. LEHTIKUVA/AFP Leonard Cohen esiintyi Suomessa seitsemän kertaa, viimeisin esiintyminen oli nelisen vuotta sitten Töölön jalkapallostadionilla. LEHTIKUVA/AFP
Pitkän linjan musiikkitoimittaja Jake Nyman oli aamulla yllättynyt kuullessaan Leonard Cohenin kuolemasta. Nymanin mukaan 82-vuoden ikä on tuolla alalla kuitenkin kunnioitettava luku.

- Kuolinsyytä ei ole ilmoitettu. Cohen lopetti röökinpolton muutama vuosi sitten. Hän oli kyllä kova pössyttelijä, että olisihan kuolema sen seurausta. Vaikea sanoa, hän arvelee.

Nymanin oma ura on linkittynyt vahvasti Coheniin. Nymanin oma ura käynnistyi radio-ohjelmalla Cohenista vuonna 1972.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Tein kaikkien aikojen ensimmäisen radio-ohjelmani Cohenista. Sen jälkeen on tullut seurattua tarkkaan miehen uraa.

Cohen esiintyi mielellään Suomessa. Hän esiintyi täällä seitsemän kertaa, viimeisin esiintyminen oli nelisen vuotta sitten Töölön jalkapallostadionilla. Nyman itse näki Cohenin Suomessa kaksi kertaa, ensimmäisen kerran Helsingin Kulttuuritalolla vuonna 1985.

- Suomalainen yleisö rakasti häntä, ja hän huomasi sen.

Nymanin mukaan Cohenin mystinen vetovoima saattaa piillä alakuloisuudessa.

- Tekisi mieli sanoa, että masennus, koska se on yksi teema, josta hän lauloi. Sävellykset toki ovat mollivoittoisia, mutta olihan hän esiintyjänä hirveän karismaattinen. Kun hän esiintyi, niin kaikki söivät hänen kädestään.

Naistenmiehenäkin tunnettu Cohen oli erityisesti naisten suosiossa.

Nymanin mukaan Cohenin suuria saappaita ei ole helppo täyttää.

- Täytyyhän hänen musiikilla olla jatkumoa, koska monet lauluntekijät ovat vaikuttuneet hänen musiikista. En silti tiedä ketään kuka voisi hypätä niihin saappaisiin. Hän ja ne tekstit, tulkinta ja tunnelma olivat niin ainutlaatuisia.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi