Tulosta tämä sivu
Kulttuuri

Esikoisromaani Engelin Helsingistä toi Finlandian

Baba Lybeck valitsi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi Jukka Viikilän. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN Baba Lybeck valitsi kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajaksi Jukka Viikilän. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon saa kirjailija, dramaturgi Jukka Viikilä teoksellaan Akvarelleja Engelin kaupungista.

Kirja on Viikilän esikoisromaani. Se on rakennettu Carl Ludvig Engelin kuvitteellisen päiväkirjan muotoon. Engel muistetaan Helsingin empire-keskustan rakennusten arkkitehtinä.

Finlandia-voittajan valitsi toimittaja Baba Lybeck kuuden ehdokkaan joukosta. Palkinto on 30 000 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Viikilä kertoo, että idea kirjaan lähti kuunnelmasta, jonka Yleisradio tilasi Viikilältä vuonna 2012. Engel oli yksi kuunnelman henkilöistä.

Viikilä sanoo, että Engelistä henkilönä tiedetään vain vähän.

- Minun kaltaiselleni kirjailijalle se on vapauttavaa. Se jättää paljon tilaa kuvittelulle.

Kuvitteellisessa päiväkirjassaan saksalaisarkkitehti näkee piirtämiensä rakennusten pikku hiljaa nousevan Helsingin Senaatintorin ympärille. Vuodesta 1816 vuoteen 1840 ulottuvissa merkinnöissä paljon tilaa saavat myös vaimo Charlotte ja sairaalloinen Emilie-tytär.

Niille, jotka kirjoittavat silkasta kirjoittamisen ilosta

Viikilä omisti palkintonsa kaikille niille, jotka kirjoittavat silkasta kirjoittamisen ilosta.

- Omistan palkinnon kaikille tyhjäntoimittajille, drop-outeille, runkkareille ja taivaanlannan maalareille sekä kaikille niille, jotka kirjoittavat silkasta kirjoittamisen ilosta ja kauneudesta, Viikilä sanoi palkintopuheessaan.

Palkittavan teoksen valinnut toimittaja Baba Lybeck kehui Viikilän teoksen avanneen Helsingin hänelle aivan uudella tavalla.

- Helsinki on kaupunki, joka ei ole kasvanut tästä maasta, vaan ikävästä. Nyt kun kuljen kaupungilla, olen oppinut, että se on runoutta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi