Torstai, 21.1.2021 
Oona, Netta, Aune
Kulttuuri

Guggenheimin kohtalo ratkeaa

  • STT
Voittajaehdotus Art in the City Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun julkistamistilaisuudessa Helsingissä 23. kesäkuuta 2015. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA Voittajaehdotus Art in the City Guggenheim Helsinki -arkkitehtuurikilpailun julkistamistilaisuudessa Helsingissä 23. kesäkuuta 2015. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Helsingin kaupunginvaltuusto pui tänään Guggenheim-museohankkeen kohtaloa. Käytännössä valtuusto ottaa kantaa siihen, hyväksyykö se kaupungin ja Guggenheim Helsingin tukisäätiön välisen sopimuksen.

Äänestyksestä odotetaan tiukkaa. Kolme suurinta valtuustoryhmää on jakautunut. Kokoomuksen, vihreiden ja SDP:n riveissä löytyy sekä kannattajia että vastustajia. Perussuomalaisten ja vasemmistoliiton kanta on ollut Guggenheimia vastaan.

Sosialidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtajan Osku Pajamäen mukaan selvä enemmistö demariryhmästä on hanketta vastaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Pajamäki arvioi viikonloppuna STT:lle, että valtuustossa sekä kannattajilla että vastustajilla on noin 35 varmaa ääntä. Loput 15 ääntä voivat jakautua esimerkiksi lisätietojen tai kokoustunnelman perusteella.

Viisihenkisen RKP-ryhmän jäsenet kertoivat mielipidekirjoituksessa Hufvudstadsbladetissa sunnuntaina, että ryhmän valtuutetuista kolme vastustaa ja kaksi kannattaa sopimusta.

Kokoomuksen kanta voi ratkaista

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Otso Kivekäs arvelee vihreän ryhmän kääntyvän museon kannalle parin äänen erolla.

Jos kokoomus saa rivinsä koottua hankkeen taakse, voi Guggenheim tulla täpärästi hyväksytyksi. Jos taas kokoomuksen 21 valtuutetun ryhmästä kovin moni äänestää vastaan, on Guggenheimin tie katkeamassa.

Helsingin Sanomien kyselyssä neljä kokoomusvaltuutettua oli hanketta vastaan ja kymmenkunta ilmoitti, ettei vielä tiedä tai halua kertoa kantaansa.

Kokoomuksen valtuutettu ja kaupunginhallituksen varajäsen Juha Hakola ennakoi viikonloppuna STT:lle, että kokoomuslaiset ovat voittopuolisesti Guggenheimin puolella.

- Uskon, että meillä on muutama vastustaja. Kolme tai neljä maksimissaan, Hakola sanoi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi