Torstai, 24.1.2019 
Senja
Kulttuuri

Muotoilija-lasitaiteilija Valto Kokko kuollut

  • Karjalainen

Muotoilija-lasitaiteilija Valto (Vate) Kokko on kuollut. Kokko kuoli 25.5. Helsingissä ja olisi täyttänyt seuraavana päivänä 84 vuotta.

Valto Kokko eli lapsuutensa Kuusjärven, nykyisen Outokummun, kunnassa Pohjois-Karjalassa maanviljelijäperheessä.

Kokko valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta metallitaiteen osastolta muotoilijaksi vuonna 1961. Hän toimi vuosina 1961–1963 suunnittelijana muovitehdas Oy Plastex Ab:ssä.

Iittalan lasitehtaan muotoilijana (i-VALO ja Iittalan lasitehdas) Valto Kokko toimi vuosina 1963–1993. 30 vuotta kestäneen työuransa aikana Valto Kokko suunnitteli Iittalalle yli 350 valaisinta tai valaisimen kupua ja uudisti valaisinlasituotantoa.

Hänen suunnittelemistaan hohtavista Eleglans-riippuvalaisimista, valopintoja muodostavista Valomenteista ja metallisesta Kuutiopallosta tuli erittäin suosittuja.

Vuosina 1971–1993 Valto Kokko toimi Iittalassa muotoilijatyönsä lisäksi visuaalisen osaston päällikkönä. Valaisinsuunnittelun ja visuaalisen osaton päällikkyyden ohella Valto Kokko suunnitteli Iittalalle myös talouslasia.

Tunnettuja hänen tuotteitaan ovat Avec-, Otso- ja Vellamo-lasistot sekä Saana-, Koli- ja Pispala-maljakot. Hän suunnitteli myös monia pienesineitä sekä muutamia taidelaseja.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa