Sunnuntai, 18.11.2018 
Tenho
Kulttuuri

AC/DC:n kitaristi Malcolm Young on kuollut – raskaiden kitarariffien mestari sairasti vuosia dementiaa

  • STT
Raskaan rockin uranuurtajiin kuuluvan AC/DC-yhtyeen kitaristi Malcolm Young on kuollut 64-vuotiaana. Yhtye kertoi asiasta nettisivuillaan lauantaina.

Australialaisyhtyeen perustajajäseniin kuulunut Young kärsi dementiasta vuosien ajan. Hän jäi eläkkeelle yhtyeestä vuonna 2014.

Malcolm Young perusti AC/DC:n yhdessä pikkuveljensä Angusin kanssa vuonna 1973. Yhtyeen suuri läpimurto oli vuonna 1979 ilmestynyt Highway to Hell -albumi, ja maineensa bändi vakiinnutti vuoden 1980 albumilla Back in Black.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Malcolm Young oli AC/DC:n komppikitaristi, kun taas keikoilla koulupojan univormussa säntäilevä Angus-veli on vastannut yhtyeen hurjista kitarasooloista. Keikoilla Malcolmilla oli tapana pysytellä enemmän taustalla ja astella parrasvaloihin vain laulamaan kappaleiden kertosäkeitä.

AC/DC:n tavaramerkkinä ovat aina olleet jämäkät blues-pohjaiset kitarariffit, eikä linja ole vuosikymmenten aikana juuri muuttunut.

Perinteet kunniaan

Malcolm oli yhtyeen kappaleiden pääasiallinen säveltäjä. Hän on ollut mukana tekemässä rock-klassikoita kuten Let There Be Rock, Whole Lotta Rosie, You Shook Me All Night Long ja Thunderstruck. Vaikka yhtyeen soundi on raskas, musiikissa on aina kuulunut kunnioitus rockin alkuaikojen pioneereja kuten Chuck Berryä kohtaan.

–  Hänen valtava omistautuneisuutensa oli kantava voima yhtyeen takana. Kitaristina, lauluntekijänä ja visionäärinä hän oli perfektionisti ja ainutlaatuinen ihminen, AC/DC kirjoittaa nettisivuillaan.

AC/DC on vieraillut Suomessa lukuisia kertoja, viimeksi Hämeenlinnassa vuonna 2015. Malcolm oli tuolloin jo jättäytynyt pois kokoonpanosta, ja komppikitaristina oli Hämeenlinnassa Malcolmin ja Anguksen veljenpoika Stevie Young.

Viime vuosina AC/DC on kokenut monia miehistönvaihdoksia. Muun muassa kuulo-ongelmista kärsivän laulaja Brian Johnsonin korvasi kesken vuoden 2016 kiertueen Guns'n Rosesista tuttu Axl Rose.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa