play

Seitsemän vuotta harhailua

Antti Pesosen Unissakävelijä.

Antti Pesosen Unissakävelijä. Kuva: Olli Sorjonen

Toimitus

Näyttelyt
Seitsemäs universumi
Taideyhdistys Harhan yhteisnäyttely
Galleria Harha 30. joulukuuta saakka.

Taideyhdistys Harhan perinteinen joulukuun yhteisnäyttely ei tänä vuonna yllä kokonaisuutena aivan parin viime vuoden tasolle, vaikka näyttelyssä onkin paljon kelpo teoksia. Teemana on tänä vuonna seitsemäs universumi yhdistyksen seitsemän vuoden taipaleen innottamana.
Aihe on niin lavea, että sen ympärille mahtuu mitä vain, joka on sekä hyvä että huono asia. Toisaalta se ei sido taiteilijoiden käsiä, toisaalta taas mitään johdonmukaista kokonaisuutta ei pääse syntymään.
Esillä on 27 teosta 22 eri taiteilijalta. Silmiinpistävää on, että mukana ei ole lainkaan liikkuvaa kuvaa eikä perinteistä kuvanveistoa. Esineteoksiakin on vain pari, samoin kuin valokuvia. Maalaukset ja muut taulumuotoiset teokset ovat siis viime vuosien tapaan harhalaisten suosiossa.

Tutut nimet ovat näyttelyn parasta antia. Antti Pesosen öljyvärimaalaus Unissakävelijä on sekä teknisesti että tunnelmaltaan jälleen kerran nappisuoritus. Harmi, että Pesosen teoksia nähdään Joensuussa liian harvoin ja aina tipottain. Myös Riikka Mattinen vakuuttaa jälleen. Tällä kertaa hänen grafiikkansa laajenee kirjaimellisesti uuteen ulottuvuuteen, kun grafiikassa esiintyvä nallehahmo on läsnä myös esineenä, aivan kuin grafiikanteoksesta tippuneena. Pieni, mutta merkityksellinen seikka teoksen syvyyden kannalta. Teos laajenee sekä fyysisesti että ajatuksellisesti rajojensa yli.
Muita mieleenjääviä teoksia ovat muun muassa Mira Kontkasen karhumotiiviset sekatekniikkateokset, Juha Kettusen tunnelmapala Jokelan viimeinen asiakas sekä Lauri Merisaaren akryylimaalausta ja serigrafiaa mainiosti yhdistelevä Luottamus.