Perjantai, 14.12.2018 
Jouko
Kulttuuri

Cimbalom ja klassinen ne yhteen sopii - Joensuun kaupunginorkesterilla erikoissolisti

  • Kimmo Nevalainen
  • Kimmo Kirves
Enikö Ginzery taitaa cimbalominsa. Enikö Ginzery taitaa cimbalominsa.

Tätä ei ole Joensuun kaupunginorkesterin ohjelmistossa ennen kuultu. Ilta Unkarille -konsertin solistina soittaa Enikö Ginzery ja soittimena on cimbalom, Unkarin kansallissoitin.

Soitin mielletään mustalaisorkesteriin tai kansanmusiikkiin kuuluvaksi, mutta cimbalomille on sävelletty paljon myös klassista ohjelmistoa.

Konsertissa esitetään muun muassa kantaesityksensä saava István Lángin Cimbiofonia, jonka säveltäjä on omistanut Ginzerylle. Kysymyksessä on hänelle jo kuudes Lángin teoksen kantaesitys.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- Unkarilaiset juuret kuuluvat, ja Lángin musiikissa dramaattisuus on aina huomattavaa. Láng kirjoittaa hyvin puheenomaisesti ikään kuin cimbalomilla olisi jokin teksti ja tarina. Nuotit perustuvat kielen rytmille, Ginzery kertoo.

Onko se soittimille tyypillistä?

- Minun mielestäni on, koska kieliä lyödään suoraan kapuloilla ja kontakti niihin on suora, konsertin johtava kapellimestari Huba Hollóköi arvioi.

Lisää aiheesta tilaajille: Cimbalom käy muuhunkin kuin mustalaismusiikkiin - kaupunginorkesterilla harvinainen solistivieras

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa