Tiistai, 11.5.2021 
Osmo
Kulttuuri

Tieteilijät ja taiteilijat taistelevat ilmastonmuutosta vastaan Pohjois-Karjalan kesässä

  • Katri Keskitalo
  • Raimo Oinas

Joukko nuoren polven ammattitaiteilijoita sekä Itä-Suomen yliopiston metsätieteiden ja yhteiskuntatieteiden tutkijoita yhdistää voimansa ilmastonmuutosta käsitteleviin esityksiin kesällä Pohjois-Karjalassa.

Koko perheelle suunnattu Metsäsoittoja ja ilmastonpuolustusta -esitys vie yleisönsä tunnin mittaiselle metsävaellukselle, jossa asiantuntijapuheenvuorot kietoutuvat musiikkiin, tanssiin, draamaan, äänimaisemiin ja valokuvainstallaatioon. 

Esitys toteutetaan sään salliessa ulkona, ja ympäröivän luonnon kokeminen kaikilla aisteilla on osa esityksen dramaturgiaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Esityksen taiteilijoiden, tieteilijöiden ja nuorten ryhmän ovat koonneet Taideyliopiston Sibelius-Akatemian musiikinteorian lehtori, säveltäjä-muusikko Ville Komppa, Kotkan kaupunginteatterin näyttelijä Annuska Hannula ja Itä-Suomen yliopiston metsäbiotalouden ennakoinnin professori Teppo Hujala. Tavoite on herättää jokainen yleisössä pohtimaan omaa luonto- ja metsäsuhdettaan.

Tutkijat kertovat esityksessä muun muassa hiilenkierrosta suoalueilla ja metsänomistajien ilmastoasenteesta. Lisäksi kuullaan nuorten näkemyksiä ympäristön tilasta ja huolta ilmastonmuutoksesta.

– Tutkimus on tuottanut runsaasti tietoa metsistä muuttuvassa ilmastossa, ja olemme tutkineet myös ihmisiä metsien kokijoina ja käyttäjinä. Tieteen ja taiteen vuoropuhelu auttaa rakentamaan kestävää ja osallistavaa tulevaisuuden bioyhteiskuntaa. Vähähiilinen ja öljyvapaa Pohjois-Karjala on tämän kehityksen eturintamassa, kertoo Teppo Hujala tiedotteessa.

Esityksen toteutuksesta vastaavat Kompan, Hannulan ja Hujalan lisäksi viulisti-säveltäjä Matilda Seppälä, huilisti Kaisa Kortelainen, tanssija Siiri Kortelainen, apulaisprofessori Ari Laurén, tutkijatohtorit Aino Korrensalo ja Nina Tokola sekä opiskelija Lauri Kauppila. Nuorten näkemyksiä ympäristöntilasta on koonnut strategisen tutkimusneuvoston rahoittama ALL-YOUTH-hanke. Esityksen valmistelua on tukenut Saastamoisen säätiö.

Metsäsoittoja ja ilmastonpuolustusta -esityksiä järjestetään osana Pielinen Soi -tapahtumaa Lieksan Timitran linnan alueella tiistaina 26.6. klo 14 ja Juuan Kannaksen leirikeskuksessa sunnuntaina 1.7. klo 14.30. Lisäksi yksi näytös esitetään osana Nurmeksen kesäkonsertteja Bomban alueella lauantaina 30.6 klo 15.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi