Tiistai, 20.11.2018 
Jalmari, Jari
Kulttuuri

Tasa-arvo puhututti artisteja Kihaus Folkin lauantaisessa lehdistötilaisuudessa

  • Karjalainen
  • Piia Kinnunen
Paleface keskusteli innokkaasti Enkel-yhtyeen jäsenten (Iida Savolainen edessä oikealla, vasemmalla takana Leija Lautamaja, Miia Palomäki, Maija Pokela) ja Tuulettaren Venla Ilona Blomin kanssa tasa-arvoon liittyvistä päivänpolttavista kysymyksistä. Paleface keskusteli innokkaasti Enkel-yhtyeen jäsenten (Iida Savolainen edessä oikealla, vasemmalla takana Leija Lautamaja, Miia Palomäki, Maija Pokela) ja Tuulettaren Venla Ilona Blomin kanssa tasa-arvoon liittyvistä päivänpolttavista kysymyksistä.

Kihauksen lehdistötilaisuuteen saapuneet Enkel-yhtyeen jäsenet, Tuuletar-yhtyeen Venla Ilona Blom ja räppäri Karri Miettinen (Paleface) eivät turhia löpisseet. Kihauksen tämän vuotista ohjelmaa sävytti erityisesti naisartistien ja -yhtyeiden runsaus. Kihauksen puheenjohtaja Mammu Koskelo kertoi, että Kihauksen tekijätiimissä naisten osuutta esiintyjissä oli laskettu tarkkaan.

- ­Se on ok, jos halutaan kiintiöillä pitää yllä tasa-arvon periaatteita. Mutta, että meidät kutsuttaisiin esiintymään, koska tarvitaan suomalaisia naismuusikoita tapahtumaan taas ei ole ok. Ei kukaan muusikko halua olla kiintiömuusikko, määritteli Enkel-yhtyeen Iida Savolainen.

– Täytyy sanoa, että kun oma tausta on jazzmusassa, niin naisena on paljon vaivattomampi olla muusikko pehmeässä kansanmusaskenessä. Jazzpiireissä koen, että joudun todistelemaan ammattitaitoani jatkuvasti, Tuulettaren Venla Ilona Blom kertoi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Eroja tasa-arvoasioissa genrejen välillä siis on.

Karri Miettinen taas pohti, että naisnäkökulmaa ei välttämättä kannata ajatella genreen liittyvänä kysymyksenä.

- Kysymyksen voi kysyä laajasti koko yhteiskuntaa läpileikaten. Se, että kolmannen aallon feminismi nousee, on mielenkiintoinen ja tärkee juttu. Kirjotan kirjaa suomirapin historiasta ja yritän patriarkaalisesta alasta nostaa esiin myös naisia. Vituttaa kyl koko ajan, kun joutuu puhumaan naisräppäreistä. Ei vastakkainasettelut lopu, jos kielikin on tällaista, että niitä pidetään yllä, Miettinen suomi itseään.

Lisää tilaajille:

Sanataide viritteli kielenkannattimiaan Kihaus Folkissa - Katso kuvakaruselli festareiden lauantailta!

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa